U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Overleg:Sint-Willibrorduskerk (Liessel)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik zou liever kiezen voor sjabloon:Infobox gebouw van Wikipedia. Heeft al alle functonaliteit en is eenvoudiger te bedienen.--Pieter K 17 jul 2010 18:17 (UTC)

Mee eens, ben nog zoekende naar het juiste format. Weet ook nog niet welke details hierin opgenomen moeten worden, wil dat ook niet alleen bepalen. Hoop dat LvN en de gemeente ons daar ook een beetje bij willen helpen. Zag dat je al een infobox voorbereid had, wat mij betreft mag je die wijzigingen doorvoeren, kan later nog altijd gewijzigd worden--Theo V 17 jul 2010 18:26 (UTC)
Kich is een nieuwe site voor mij. Laten we binnenkort even overleggen hoe we, vwb de overige monumenten, hier mee om willen gaan!--Theo V 17 jul 2010 18:33 (UTC)

Tekstje[brontekst bewerken]

Het volgende tekstje lijkt me verwarrend, omdat er over twee kerkgebouwen door elkaar wordt gesproken:

De aan St.-Willibrordus toegewijde parochiekerk van Liessel werd ontworpen door de Roermondse architect Caspar Franssen en in 1901 in gebruik genomen. Vóór 1832 stond er in Liessel een aan St.-Hubertus toegewijde kapel. De toen nieuw gebouwde waterstaatskerk werd in 1903 weer afgebroken. De toren van dat kerkje was zo laag dat men grapte dat de Liesselnaren konden "voelen" hoe laat het was. Bij de bevrijding van Liessel in 1944 werd de kerk zwaar beschadigd en kon ternauwernood gered worden.

Bovendien is er volgens mij geen bewijs dat het oude kerkje in 1832 gebouwd zou zijn. Sterker nog: de tekening van Verhees uit 1788 en Ouwerling een ruime eeuw later laten hetzelfde koor en schip zien. Op stijlkenmerken afgaand is het koor in elk geval uit de 16e eeuw of daarvoor. Luuk K 31 mrt 2012 18:39 (UTC)

Ik ga af op wat door Gerard Engels in Kroniek van Liessel is vermeld. Het klopt dat het oude torentje van de kapel bij de nieuwbouw van 1832 gespaard gebleven is. Maar pas op, de tekening van Ouwerling zou wel eens gebaseerd kunnen zijn op de schetsen van Verhees, zoals hij ook gedaan heeft bij de tekening van Borkel en Schaft. Ik geef toe dat het ter sprake brengen van twee kerken in zo'n korte tekst verwarrend kan werken. Anderzijds is het jammer om het verhaal over het "voelen hoe laat het is" weg te laten als de Liesselse kerk ter sprake komt. --Pieter K 1 apr 2012 20:21 (UTC)
Dat eerste is goed mogelijk. Helaas is op de enige foto van de Liesselse kapel (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KapelLiessel.jpg) niet goed zichtbaar hoe koor en schip eruit zien, maar het lijkt erop dat er geen koor boven het schip uitkomt. Het zou dus inderdaad waar kunnen zijn dat Ouwerling de oude kapel heeft getekend, die in 1832 werd afgebroken. Nu nog achterhalen wat de bron voor de nieuwbouw in 1832 is geweest. Liessels kerkarchief? Luuk K 2 apr 2012 10:47 (UTC)
De kroniek van Jan Goort Hoeben maakt melding van het graafwerk voor de fundamenten in 1830. Hij vermeldt ook dat er veel volk in de kerk was toen pastoor De Louw op 25 november 1832 er de eerste mis opdroeg. In oktober 1839 kreeg de kerk een nieuwe "zingzulder". Harrie Martens deelt mee dat in het Liessels parochiearchief van de nieuwebouw 1830-1832 niets is terug te vinden. --Pieter K 2 apr 2012 21:23 (UTC)
Die kroniek lijkt me betrouwbaar, en als er fundamenten zijn gegraven zal er inderdaad wel een nieuwe kerk (schip+koor?) gebouwd zijn. Luuk K 3 apr 2012 07:47 (UTC)