U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Nicolaas Wilhelmus Franciscus Hendriks (1909-1950)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 31 aug 2020 om 22:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolaas Wilhelmus Franciscus Hendriks
18.051.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Nicolaas Wilhelmus Franciscus Hendriks
Roepnaam Klaas
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 30 november 1909
Overl.plaats Filipijnen
Overl.datum januari 1950
Beroep(en) geestelijke, missionaris
Bidprentje NBA
Stamboom.png Hendriks
Een bladzijde uit het verslag dat pater Hendriks bijhield tijdens zijn internering in de Tweede Wereldoorlog op de Filipijnen.
collectie Klaas Hendriks

Nicolaas Hendriks was missionaris in de congregatie van de missionarissen van het H. Hart en wijdde zijn leven aan de missie in de Filipijnen.


Klaas was het tweede kind uit het een gezin van 12 kinderen, waarvan er 10 de volwassen leeftijd bereikten, van de kantoorklerk en winkelier Josephus Henricus Hendriks (1883-1949) en Petronella Francisca Althuizen (1884-1935).

Zijn ouders woonden in de Stationslaan en hadden daar, als bijverdienste, een winkel in rookartikelen. Vader Hendriks was boekhouder bij strohulzenfabriek Lohe van Johan Lohe aan de Stationsstraat.

Als 12-jarige startte Klaas op 2 september 1922 zijn priesterstudie bij de missionarissen van het H. Hart in Tilburg. Op 20 augustus 1928 trad hij in als postulant te Berg en Dal waar hij een maand later op 20 september werd gekleed. Daar was ook zijn eerste professie op 21 september 1929. Op 10 augustus 1934 werd hij te Stein tot priester gewijd. Hij heeft in 1934 zijn eerste H. Mis opgedragen in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Hij was van 1935 tot 1936 onderwijzer in Tilburg en vertrok 4 november 1936 vanuit de haven van Genua naar de Filipijnen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij met de anderen missionarissen en westerlingen geïnterneerd. In die periode hield hij vanaf april 1942 regelmatig aantekeningen bij van de gebeurtenissen in een schoolschrift dat bij de familie bewaard gebleven is.

Eerst verbleef Klaas enkele weken in de provinciale gevangenis van Cebu waar de omstandigheden heel beroerd waren. Hij schreef in zijn dagboek: geen water, geen licht, ontzettende hitte, wandluizen etc.

Na de oorlog keerde hij op 28 juni 1949 voor een vakantie terug naar Nederland. Hij werd op 1 november 1949 overste van zijn missie en kreeg de leiding over 70 priesters en broeders, over de eilanden verspreid tot op een afstand van 1200 kilometer over een gebied dat verarmd en vernietigd was door de tweede wereldoorlog. Ook twee typhoons hadden de schade enorm verergerd.

In de nacht van 18 op 19 januari 1950 sloeg de veerboot waarmee hij zijn missionarissen bezocht tussen Dapa en Surigao om en verdronk hij samen met zijn medebroeder Ari van Dam uit Amsterdam. De boot was met hout geladen en overbelast. Hij maakte water wat men te laat ontdekte. De lading hout ging schuiven en de boot sloeg om.

Priesterfeest van Klaas Hendriks.
foto collectie Peter Aarts