Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Nicolaas Jacobus Petrus Adrianus Gerardus Kooter (1955-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Nico Kooter
Nico Kooter.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Nicolaas Jacobus Petrus Adrianus Gerardus Kooter
Roepnaam Nico
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 22 augustus 1955
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 19 mei 2014
Partner(s) Rita Maria Johanna Gerarda Kuijpers
Beroep(en) pluimveespecialist bij Jadis Additiva

Nicolaas (Nico) Jacobus Petrus Adrianus Gerardus Kooter (1955-2014) heeft veel betekend voor het verenigingsleven in Deurne en de Zeilberg.


Algemeen:[bewerken]

Nico was de zoon van Theodorus (Theo) Martinus Jozef Kooter (1919-1991) en Cornelia (Corry) Maria van Steen (1921-1997). Vader Kooter was eigenaar van een boerenbedrijf.

Nico was getrouwd met Rita Kuijpers en uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

 1. Mark (1983)
 2. Marloes (1985)
 3. Inge (1987).

Maatschappelijke carrière:[bewerken]

Na de lagere jongensschool in Zeilberg ging Nico naar de Bernard Alfrink Mavo. Hierna volgde hij de middelbare beroepsopleiding Pluimveehouderij en ging in 1972 aan het werk bij Hybro. Hybro was het internationaal kuikenfokbedrijf van Hendrix genetics, met hoofdkantoor in Boxmeer en verkoop- en servicekantoren in Spanje, Thailand, Indonesië, India, Brazilië, Hongarije en Polen. Hij klom daar in de loop der jaren op naar bedrijfsleider/ondernemer. In 2007 werd het bedrijf verkocht aan Cobb-Vantress. Nico heeft er daarna nog tot 2009 gewerkt als productmanager. In 2009 maakte hij de overstap naar Boerenbond Deurne en ging er werken als salesmanager / verkoopleider. In januari 2014 ging hij werken bij Jadis Additiva als pluimveespecialist.

Sociaal/cultureel:[bewerken]

 • Van 1979 tot 2005 was hij resp. bestuurslid, penningmeester en voorzitter van muziek-, zang- en dansvereniging Animato.
 • Hij was voorzitter van de ouderraad van de Gerardusschool in Walsberg.
 • Lid van de Klankbordgroep Vrijwilligerswerk Deurne waarvan hij in 2002 medeoprichter was. De klankbordgroep ondersteunt en adviseert het plaatselijke verenigingsleven en in het kader daarvan werd in 2005 de Vrijwillige Marktplaats Deurne opgericht. Vrijwillige Marktplaats is een zoek- en vindplaats waar verenigingen, stichtingen en andere vrijwilligersorganisaties materialen, kennis en diensten kunnen aanmelden om te ruilen of te lenen.
 • Nico leverde regelmatig hand- en spandiensten bij plaatselijke evenementen en trad veelvuldig op als presentator. En was actief in de boerenbruiloft commissie.
 • Was lid en fungeerde als aanspreekpunt voor Genootschap Herzelen, een groep van 8 mensen die verkleed in een pij Gregoriaanse muziek, kerstmuziek en oude volksmuziek ten gehore brengen.
 • Was medeoprichter van de voorzittersclub, een initiatief dat werd ondersteund door het Steunpunt Vrijwilligerswerk van de Stichting Welzijn Deurne.

Nico beklom in 2013 vijf maal de Alpe d'Huez tijdens Alpe d'HuZes met het team Boerenbond Deurne. Op geheel eigen wijze organiseerde hij samen met Margriet Hoffmans op 20 mei 2013 een mis in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne. Dit als mentale voorbereiding op Alpe d'HuZes.

Onderscheidingen:[bewerken]

 • Nico werd in 2004 werd hij benoemd tot erelid van de vereniging Animato.
 • Op 28 april 2006 werd Nico benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Daandels reikte deze onderscheiding uit vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten.
 • Op 5 maart 2011 ontving Nico in Hotel Stationszicht ontving “d'n Biels 2011”. In aanwezigheid van onze Prins en Prinses met gevolg mocht hij de zware last van 2011 als animator, dwarsligger en noem maar op voor carnaval binnen de gemeente Deurne dragen.
 • Op 13 januari 2013 werd Nico Kooter benoemd tot erelid van de commissie Boerenbruiloft. Dit vanwege hun jarenlange inzet voor het Deurnese carnaval en meer bijzonder de traditionele boerenbruiloft.