DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Molenhuisweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Ongeveer op de plek vanwaar de fotograaf deze winterse foto van de Molenhuisweg maakte, stond vroeger de Vlierdense windmolen.

De Molenhuisweg in Vlierden verbindt de Vlierdensedreef met de Hazeldonkseweg.


Deze weg was vroeger van meer dan lokale betekenis. Reizigers van en naar Helmond die bij Meijel de Peel wilden oversteken kwamen over de Molenhuisweg. Het is dan ook logisch dat de middeleeuwse Binderse hoeven Kerkhofhoeve, Vorst, Ruth en Hazeldonk aan deze doorgaande weg te vinden zijn. Ook de 18e eeuwse grootgrondbezitter De Maurissens vestigde zich op de Baarschot, letterlijk op een steenworp afstand van deze route.

De straat heeft zijn naam uiteraard te danken aan het in 1766 gebouwde molenhuis, het voormalige woonhuis van de Vlierdense molenaar. Zijn molen stond zuidwestelijk van het molenhuis, ongeveer op de plek waar nu de weg loopt.

De Molenhuisweg telt maar weinig woonhuizen maar er wonen wel een aantal landelijk bekende personen. De vermaarde beeldhouwers Joep Coppens en Tony van de Vorst hebben er hun woonhuis en atelier. Van de wielrenster Sanne van Paassen is de ouderlijke woning, hoeve Vorst, ook aan de Molenhuisweg te vinden.

Lijst van bewoners Molenhuisweg in 1955
Bewoner Oude nummer Nieuw adres
Hikspoors, Joannes A. V.30 Molenhuisweg 7
Joosten, Wilhelmus V.34 Molenhuisweg 10
windmolen V.42 Molenhuisweg 4