U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Mathijs Albertus Kools (1937-2016): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Fien Verrijt heeft pagina Mathijs Albertus Kools hernoemd naar Mathijs Albertus Kools (1937-2016): geboorte en overlijdensjaar toegevoegd.)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    = publicist
| beroep(en)    = publicist
}}
}}
'''Mathijs Albertus''' (Tij) '''Kools''' is een publicist uit Veghel.  
'''Mathijs Albertus (Tij) Kools (1937-2016)''' was een publicist uit Veghel.  




Tij Kools, was het derde kind en tweede zoon van [[Marinus Kools (1911-1980)]] en Helena (Leen) Verheijen (1910-1992). Hij huwde met Rosa Maria Catharina Johanna (Roseriet) Gijsen, dochter van [[Hubertus Maternus Gijsen (1927-1990)]] en Maria (Miep) Francisca Josephina Op de Laak (1923-2003). Uit dit huwelijk werd hun zoon Micha (Veghel ‎14 oktober 1993) geboren.
Tij Kools, was het derde kind en tweede zoon van [[Marinus Kools (1911-1980)]] en Helena (Leen) Verheijen (1910-1992). Hij huwde met Rosa Maria Catharina Johanna (Roseriet) Gijsen, dochter van [[Hubertus Maternus Gijsen (1927-1990)]] en Maria (Miep) Francisca Josephina Op de Laak (1923-2003).  


Hij woonde lange tijd in [[Deurne]] en kreeg bekendheid door zijn talrijke publicaties over misstanden in de [[gemeente Deurne]]. Kools is tevens auteur en uitgever van de zogenaamde [[Turfjes-serie]], een boekenreeks over lokale en regionale onderwerpen. Eén van de deeltjes beschreef uitvoerig de moord op [[Pietje Munsters]], een moord die voor [[Antoon Coolen]] aanleiding was er een roman op te baseren: [[De Goede Moordenaar]] (1931).
Uit dit huwelijk werd hun zoon Micha, (Veghel ‎14 oktober 1993), geboren.


Kools' publicaties gaan voornamelijk over bijzondere personen uit de eerste zeventig jaar van de twintigste eeuw, die leefden en werkten in Deurne. Kools schreef onder meer over [[Hendrik Wiegersma]], [[Hub van Doorne]], [[Grard Sientje]], Dirk de Vroome alias de Rooie Reus, [[Frans Babylon]], [[Jan Hanlo]], [[Carel Swinkels]] en de [[Persstrijd]] Deurne. Hij ging daarbij het aan de kaak stellen van misstanden niet uit de weg. Zo kaartte hij de ingrijpende verbouwing van museum [[De Wieger]] aan, een verbouwing waarbij van het oorspronkelijke interieur niets overbleef. Ook schreef hij over de ineenstorting van boerderij [[De Pelikaan]] onder toeziend oog van de gemeente (de eigenaar), over de diefstal van geld door een kerkmeester, en de weigering van de gemeente Deurne om in de jaren dertig joden onder te brengen.
Hij woonde lange tijd in [[Deurne]] en kreeg bekendheid door zijn talrijke publicaties over misstanden in de [[gemeente Deurne]]. Kools was tevens auteur en uitgever van de zogenaamde [[Turfjes-serie]], een boekenreeks over lokale en regionale onderwerpen. Eén van de deeltjes beschreef uitvoerig de moord op [[Pietje Munsters]], een moord die voor [[Antoon Coolen]] aanleiding was er een roman op te baseren: [[De Goede Moordenaar]] (1931).


Tij Kools brengt cd-roms uit van Grard Sientje en de Peel en publiceert via een website.
Kools' publicaties gingen voornamelijk over bijzondere personen uit de eerste zeventig jaar van de twintigste eeuw, die leefden en werkten in Deurne. Kools schreef onder meer over [[Hendrik Wiegersma]], [[Hub van Doorne]], [[Grard Sientje]], Dirk de Vroome alias de Rooie Reus, [[Frans Babylon]], [[Jan Hanlo]], [[Carel Swinkels]] en de [[Persstrijd]] Deurne. Hij ging daarbij het aan de kaak stellen van misstanden niet uit de weg. Zo kaartte hij de ingrijpende verbouwing van museum [[De Wieger]] aan, een verbouwing waarbij van het oorspronkelijke interieur niets overbleef. Ook schreef hij over de ineenstorting van boerderij [[De Pelikaan]] onder toeziend oog van de gemeente (de eigenaar), over de diefstal van geld door een kerkmeester, en de weigering van de gemeente Deurne om in de jaren dertig joden onder te brengen.
 
Tij Kools bracht cd-roms uit van Grard Sientje en de Peel en publiceerde via een website.


== Publicaties in boekvorm ==
== Publicaties in boekvorm ==

Versie van 1 nov 2016 16:57

Tij Kools
29.757.jpg
Foto: collectie Bert Beulens
Persoonsinformatie
Volledige naam Mathijs Albertus Kools
Roepnaam Tij
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 21 maart 1937
Overl.plaats Veghel
Overl.datum 28 oktober 2016
Partner(s) Roseriet Gijsen
Beroep(en) publicist

Mathijs Albertus (Tij) Kools (1937-2016) was een publicist uit Veghel.


Tij Kools, was het derde kind en tweede zoon van Marinus Kools (1911-1980) en Helena (Leen) Verheijen (1910-1992). Hij huwde met Rosa Maria Catharina Johanna (Roseriet) Gijsen, dochter van Hubertus Maternus Gijsen (1927-1990) en Maria (Miep) Francisca Josephina Op de Laak (1923-2003).

Uit dit huwelijk werd hun zoon Micha, (Veghel ‎14 oktober 1993), geboren.

Hij woonde lange tijd in Deurne en kreeg bekendheid door zijn talrijke publicaties over misstanden in de gemeente Deurne. Kools was tevens auteur en uitgever van de zogenaamde Turfjes-serie, een boekenreeks over lokale en regionale onderwerpen. Eén van de deeltjes beschreef uitvoerig de moord op Pietje Munsters, een moord die voor Antoon Coolen aanleiding was er een roman op te baseren: De Goede Moordenaar (1931).

Kools' publicaties gingen voornamelijk over bijzondere personen uit de eerste zeventig jaar van de twintigste eeuw, die leefden en werkten in Deurne. Kools schreef onder meer over Hendrik Wiegersma, Hub van Doorne, Grard Sientje, Dirk de Vroome alias de Rooie Reus, Frans Babylon, Jan Hanlo, Carel Swinkels en de Persstrijd Deurne. Hij ging daarbij het aan de kaak stellen van misstanden niet uit de weg. Zo kaartte hij de ingrijpende verbouwing van museum De Wieger aan, een verbouwing waarbij van het oorspronkelijke interieur niets overbleef. Ook schreef hij over de ineenstorting van boerderij De Pelikaan onder toeziend oog van de gemeente (de eigenaar), over de diefstal van geld door een kerkmeester, en de weigering van de gemeente Deurne om in de jaren dertig joden onder te brengen.

Tij Kools bracht cd-roms uit van Grard Sientje en de Peel en publiceerde via een website.

Publicaties in boekvorm

  • heruitgave Uit de donkere gewesten van H.N. Ouwerling (in de Turfjes-serie)
  • Grepen uit het leven van de zonderling "Grard Sientje" (in de Turfjes-serie)
  • 6 boekjes in Peel- en Maaslands (in de Turfjes serie)
  • Peelbiografie over de kunstenaar Huub van Baar "Het vergeten leven" (in de Turfjes-serie)
  • De naoorlogse relatie tussen Antoon Coolen en Huub van Doorne

Externe links