U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Liesselseweg 130

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''Liesselseweg 130''' is een adres in Deurne.
#doorverwijzing [[Liesselseweg 124-130 (vervallen adressen)]]
 
 
''>> Voor de voormalige adressen Liesselseweg 124-130, zie [[Liesselseweg 124-130 (vervallen adressen)]].''
 
== Ligging ==
 
Op het adres Liesselseweg 130 staat nu een bedrijfspand, waarin [[Kortooms Interieur]] gevestigd is. Het is gebouwd ter plaatse waar vroeger de [[Leemskuilenweg]] op de [[Liesselseweg]] aansloot. Aan de noordkant van die weg, iets ten noorden van het huidige bedrijfspand, stond een klein woonhuis, kadastraal bekend als F 121, dat in 1832 eigendom was van herbergier [[Henricus Goosens (1795-1853)|Hendrik Willem Goossens]]. Het huisje lag aan de voorzijde (de westzijde!) aan een soort brinkje, waarop in het midden een huis met wat land lag, ongeveer ter plaatse van het tegenwoordige [[Paul Gabriëlstraat 19]]. De bouw van dat huisje op de brink had ervoor gezorgd dat de brandkuil daar kleiner geworden was. Die kuil was in 1839 nog aanwezig.
 
== Ontwikkeling ==
 
De vroegste vermelding van het huisje stamt uit het verpondingsboek van Deurne uit 1701. De vroegst bekende eigenaar was Jan Janssen Stouwen, en na hem Aert Joosten. Daarna kocht Jan Willem Vermenten het huis. Tegelijk kennen we een vermelding uit 1710, waarbij Jan Evert Rosten een testament maakte ten behoeve van zijn kinderen, waarin sprake was van een ''huijs, hoff ende aengelag int Derp'', groot 4 lopen en 20 roeden. Onduidelijk is hoe hij in het rijtje uit het verpondingsboek past.
 
In de jaren 1736, 1741, 1746, 1751 en 1756 was Jan Willems Vermenten eigenaar en bewoner van het huis. Hij werd in beide rollen opgevolgd door zijn kinderen. In 1789 verkochten zij aan [[Josephus Martens (1721-1801)|Adriaan Joseph Martens]] een huis, hof en aangelag, genaamd ''Met den Israellen Boom'' of ''Aan de Israelle Boom'', groot 4 lopen en 20 roeden. De kosten waren 402 gulden, en er rustte een cijns van 2 stuivers en 8 penningen ten behoeve van de heer van Helmond op het goed.
 
In 1791 woonde Joseph Mertens in zijn eigendom. In 1791 verkocht hij het huis aan zijn schoonzoon [[Joannes Munsters (1752-1812)|Jan Cornelis Munsters]]. In 1829 verkochten zijn erfgenamen - hij was kinderloos overleden - het huis aan de hiervoor genoemde Hendrik Willem Goossens. Bij invoering van het kadaster op 1 oktober 1832 was die de eigenaar, van het zeer slechte huisje van klasse 10.<ref>Meulendijks, Th.H., 1997. Het Derp.</ref>
 
Goossens was op dat moment onder meer ook eigenaar van F 120, weiland, en F 122, bouwland. Rond 1839 werd het oude huisje afgebroken.<ref>Kadastrale leggers Deurne, reeks 1, artikel 199, dienstjaar 1840</ref> Daarna werd het erf bij het aangrenzende bouwland gevoegd, en kadastraal bekend als F 570.
 
De eerste nieuwe bebouwing in de omgeving van dit lege erf werd pas na 1958 gebouwd.<ref>Kadastrale hulpkaartjes Deurne, sectie N, nummer 5</ref> Die bebouwing verrees niet op het oude erf, maar iets ervoor, op het restant van het oudere brinkje. Daar stond uiterlijk in 1978 een huis, waarvan de aard niet precies bekend is. Dat huis, op het kadastraal perceel N 1309, was eigendom van de gemeente en werd later gesloopt.<ref>Kadastrale hulpkaartjes Deurne, sectie N, nummer 223</ref> De huidige bedrijfshal dateert waarschijnlijk uit 1979 en is via de voorzijde, vanaf de Liesselseweg, ontsloten.
 
{{appendix}}
 
[[categorie:adres]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: