Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Liesselse Pluimvee Sier- en Watervogelvereniging

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 12 mei 2019 om 13:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Liesselse Pluimvee Sier- en Watervogelvereniging''' (afgekort LPSWV) heeft als taak de liefhebberij van de kleindierensport in stand te houden en te verbetere...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Liesselse Pluimvee Sier- en Watervogelvereniging (afgekort LPSWV) heeft als taak de liefhebberij van de kleindierensport in stand te houden en te verbeteren. Onder kleindierensport wordt verstaan het houden van hoenders, sier- en watervogels, duiven, konijnen en cavia’s.

oprichting

De vereniging werd opgericht op 23 mei 1985.

Na de oprichting werd op 23 oktober 1985 een eerste ledenvergadering gehouden in café-zaal De Sportvriend in Liessel. Er werd een voorlopig bestuur gekozen met Jan van Dijk (Liessel) als voorzitter, Harry van Deursen (Liessel) als secretaris en Mat Welbers (Deurne) als penningmeester.

De oprichters hebben destijds de naam gekozen. Er is enkele jaren nadien nog wel over de naam gesproken, omdat niet alle kleindieren (met name konijnen en cavia’s) in de naam van de club worden vernoemd. De naam is echter zo gebleven, men was gewend aan deze lange naam. Onderling wordt vaak gesproken over de kleindierensport, in zijn geheel.

De vereniging is aangesloten bij de landelijke bonden KLN (Kleidierenliefhebbers Nederland) en NBS (Nederlandse bond van Sierduiven) en bij de provinciale bond KLN Noord Brabant.

activiteiten

De belangrijkste activiteit van de vereniging is de jaarlijkse tentoonstelling. Die werd voor de eerste keer gehouden in 1988 in het tweede weekend van de maand november. Vanaf 1993 is gekozen voor het eerste volle weekend van november. De eerste tentoonstelling is gehouden in zaal De Sportvriend, daarna in manege De Leensel in Liessel, die vanaf 2004 TR Ranch ging heten. Omdat deze ruimte als gevolg van een brand in september 2008 niet meer gebruikt kon worden is de tentoonstelling van dat jaar gehouden in de manege van Wim van Kessel aan de Eikenlaan. Sinds het opvolgende jaar 2009 vindt de tentoonstelling plaats in de Paardenrijhal Van Driel op het adres Kanaalstraat 16 in Liessel. Als gevolg van vogelpest kon de tentoonstelling van 1992 geen doorgang vinden. In november 2003 werd vanwege de vogelpest in plaats van de tentoonstelling van eigen kleindieren een dierenshow met andere dieren georganiseerd.

De tentoonstelling wordt steeds geopend op de zaterdag. Vooraf worden de tentoongestelde dieren gekeurd door erkende keurmeesters. Op de zondag zijn er altijd nevenactiviteiten voor de bezoekers zoals een stand met voeders en benodigdheden voor de kleindieren, een kinderboerderij, een verkoophoek. Aan de aankleding van de tentoonstelling, met bijvoorbeeld een waterpartij, bloemen en planten, wordt veel aandacht besteed. Voor de leerlingen van de basisschool wordt bij gelegenheid van de tentoonstelling een kleurwedstrijd gehouden; aanvankelijk alleen voor de kinderen in Liessel, vanaf 2009 ook voor de schooljeugd van Neerkant en Helenaveen en sinds 2015 ook voor Griendtsveen.

Voor de leden van de vereniging wordt zes keer per jaar een bijeenkomst gehouden. Naast de jaarvergadering in maart zijn dat bijeenkomsten met demonstraties, uitleg en instructies en een bezoek bij een van de leden thuis, zodat het betreffende lid over de eigen verzameling kan praten. Regelmatig wordt deelgenomen aan evenementen om de club LPSWV te promoten, zoals de Peelmert in Neerkant, open dagen en de dorpsmanifestatie of de braderie in Liessel.

leden en bestuur

Aanvankelijk kende de vereniging vooral leden die in Liessel woonden. In de loop der jaren nam het ledenaantal toe, vooral met leden uit nabije dorpen maar ook van elders uit de regio en zelfs daarbuiten. In 1995 was het ledenaantal tot boven de vijftig gegroeid en tien jaar later steeg het aantal leden tot boven de zeventig. Het opheffen van een vereniging in Gemert zorgde in 2018 voor extra toeloop. In deze aantallen zijn ook wat jeugdleden begrepen. In mei 2019 telde de vereniging 85 leden. Dit aantal van 85 is afkomstig van Liessel en Neerkant (22) Asten en Someren (10), overig oostelijk Brabant (25), midden Limburg (15) en van buiten de regio 13.

Het eerste bestuur bestond uit drie leden. Dat aantal werd snel uitgebreid naar vijf. Bestuursleden waren onder meer: Gerrie van Teeffelen, erelid en penningmeester van 1994 tot 2016 en Wim Botden, erelid en voorzitter van 1991 tot 2018.

Externe link

Website LPSWV