U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Leonardus Petrus Cornelis van Moorsel (1904-1955)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 29: Regel 29:


==Eigen bakkerij==
==Eigen bakkerij==
Leo startte in 1932 met zijn vrouw een eigen bakkerij op het adres Zeilberg E.83, onder de naam ''L. v. Moorsel-Kuijpers Bakkerij''.<ref>Bron: 21 april 1932 archief gemeente Deurne Inv.nr. 74/80 Volgnr. 28.</ref> Dat moet [[Molenstraat 67]] geweest zijn, dat eigenlijk het adres E.84a droeg. E.83 was namelijk [[Molenstraat 71]], het pand van [[Café Van Moorsel]].
Leo startte in 1932 met zijn vrouw een eigen bakkerij op het adres Zeilberg E.83, onder de naam ''L. v. Moorsel-Kuijpers Bakkerij''.<ref>Bron: 21 april 1932 archief gemeente Deurne Inv.nr. 74/80 Volgnr. 28.</ref>


==Doodslag en rechtszaak==
==Doodslag en rechtszaak==
Leo doodde zijn vrouw. In een dronken bui, na een echtelijke twist, sloeg Leo zijn vrouw Maria met een houten stoel hard op het hoofd. Dit alles gebeurde op 19 april 1942.<ref>Bron: Utrechts Nieuwsblad 22 januari 1943.</ref>. Maria overleed drie weken later aan haar verwondingen.
Leo doodde zijn vrouw. In een dronken bui, na een echtelijke twist, sloeg Leo zijn vrouw Maria met een houten stoel hard op het hoofd. Dit alles gebeurde op 19 april 1942<ref>Bron: Utrechts Nieuwsblad 22 januari 1943.</ref>. Maria overleed drie weken later aan haar verwondingen.


Op 21 januari 1943 eiste de officier van Justitie bij de rechtbank van 's-Hertogenbosch tien jaar gevangenisstraf wegens doodslag.<ref>Utrechts Nieuwsblad van 15 april 1943.</ref> De rechtbank veroordeelde Leo conform de eis tot tien jaar gevangenisstraf. In hoger beroep eiste de Officier van Justitie wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg de maximumstraf van 13 jaar en 4 maanden zonder aftrek van voorarrest. De advocaat van Leo, Mr Hulsman uit 's-Hertogenbosch, vroeg om clementie. Het gerechtshof veroordeelde Leo wederom tot tien jaar gevangenisstraf.
Op 21 januari 1943 eiste de officier van Justitie bij de rechtbank van 's-Hertogenbosch tien jaar gevangenisstraf wegens doodslag.<ref>Utrechts Nieuwsblad van 15 april 1943.</ref> De rechtbank veroordeelde Leo conform de eis tot tien jaar gevangenisstraf. In hoger beroep eiste de officier van Justitie wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg de maximumstraf van 13 jaar en 4 maanden zonder aftrek van voorarrest. De advocaat van Leo, Mr Hulsman uit 's-Hertogenbosch, vroeg om clementie. Het gerechtshof veroordeelde Leo wederom tot tien jaar gevangenisstraf.


{{appendix}}  
{{appendix}}  
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)