Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Leonardus Gerardus Cornelius Jozeph Manders (1947)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Manders
Gerard Manders.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus Gerardus Cornelius Jozeph Manders
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 7 maart 1947
Partner(s) Theodora Adriana Johanna Maria Hieltjes
Beroep(en) rijwielhandelaar
Gerard studeerde fiets- en bromfietstechniek.
Foto: collectie Hans van Hoek
Chauffeur van de Brandweerwagen.

Leonardus Gerardus Cornelius Jozeph (Gerard) Manders (1947) is in Deurne vooral bekend vanwege zijn rijwielhandel.

Afkomst en gezin

Gerard is de zoon van Henricus Johannes Manders (1917-1985) en Anna Cornelia (Anneke) van de Weijer (1919-1986). Hij is de kleinzoon van Leonardus Manders (1887-1959).

Gerard is getrouwd met Theodora Hieltjes, dochter van Bernardus Antonius Hieltjes (1914-1979) en Maria Adriana Antonia van den Boomen (1913-2002). Ze hebben twee kinderen:

  1. Marianne, (Deurne 10 januari 1975 - Nijmegen 25 juli 1996).
  2. Harald, (19 oktober 1977)

Maatschappelijke carrière

Van 1953 tot 1959 ging Gerard naar de lagere jongensschool aan de Zandbosweg en ging hierna vanwege zijn jonge leeftijd nog een jaar naar de Sint-Jozefschool in Helmond. Hij volgde van 1961 tot 1963 autotechniek aan de lagere technische school in Helmond en hierna tot 1970 fiets- en bromfietstechniek aan de lts in Den Bosch. Van 1966 tot 1969 ging hij naar de handelsavondschool aan het Pius XII-college in Deurne.

In 1963 begon hij met werken in de zaak van zijn vader, rijwielhandel Manders. In 1983 nam hij de zaak van zijn vader over. Hij droeg deze over aan zoon Harald toen hij vijfenzestig jaar werd.

Sociaal/cultureel

Gerard was in zijn jonge jaren bazuinblazer bij de Wilberttamboers.

Hij was tijdens de eerste avondwielerzesdaagse de mecanicien. Daarna kocht rijwielhandel Manders de benodigde installatie. Gerard bleef daardoor in de jaren daarna heel betrokken bij de organisatie op verschillende locaties in Deurne.

Zijn carrière als brandweerman begon op 1 juli 1964. Hij moest afscheid nemen toen hij zestig jaar werd. Volgens de wet mag men vanaf deze leeftijd niet meer actief zijn als vrijwillige brandweerman.
Vrij snel na zijn aanstelling als brandweerman in 1964 werd Gerard Manders chauffeur en pompbediende, een functie die al die jaren zijn passie en specialisme bleef. Het lidmaatschap van de vrijwillige brandweer was voor hem vooral ook ontspanning, naast zijn drukke werkzaamheden als zelfstandig ondernemer. Naast al zijn praktische kennis er ervaring droeg Gerard Manders bij zijn afscheid ook de voertuigsleutel over aan zijn zoon.

Onderscheidingen

Ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum bij de vrijwillige brandweer op 1 juli 2004, kreeg Gerard een tweetal onderscheidingen.
Burgemeester Gerard Daandels reikte hem de vrijwilligersmedaille met het jaarteken veertig uit en brandweercommandant Joost van den Broek speldde de jubilaris het Vergulde Brandweerkruis op.

Bij zijn afscheid van de brandweer op zaterdag 30 juni 2007 kreeg Gerard uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.