U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Laurentius Frensen (1772-1842): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Laurens Frensen van den Akker | volledige naam = Laurentius Frensen | roepnaam = Lourens, Laurens | geboorteplaats =...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 13: Regel 13:




Laurens was een zoon van Antonius Frensen (Eckers) en Lucia Adriaense.<ref>In zijn overlijdensakte worden Antony van den Akker en Hendrina Schuts als zijn ouders genoemd. Zijn ouders huwde op 24 januari 1761 in Breugel. Zij werden toen vermeld als Antonius Franciscus Eckers en Lucia Adrianus Peetrus</ref>
Laurens was een zoon van Antonius Frensen (Eckers) en Lucia Adriaense.<ref>In zijn overlijdensakte worden Antony van den Akker en Hendrina Schuts als zijn ouders genoemd. Zijn ouders huwde op 24 januari 1761 in Breugel. Zij werden toen vermeld als Antonius Franciscus Eckers en Lucia Adrianus Peetrus</ref> Laurens bleef ongehuwd.


Laurens bleef ongehuwd.
Op 5 november 1828 kocht hij van  Cornelia de Veth, die toen dienstmeid in 's-Hertogenbosch was, voor 100 gulden de helft van een huisje en hof genaamd de Kapel, in Deurne ter plaatse genaamd het Dorp, groot circa 7 roeden, met aan de ene zijde het erf van Johannes Hermans en aan de andere zijde een straat. Daarbij hoorde ook nog de helft van een perceel heide, gelegen aldaar, genaamd de [[Nieuwerf]], groot in 't geheel 16 roeden 66 ellen, dit gedeelte werd belend aan de eene zijde het erf van Johannes Hermans en de andere zijde de gemeente Deurne, en  de helft van een perceeltje land gelegen ter plaatse voornoemd, groot in 't geheel 8 roeden 33 ellen, genaamd [[Grietenveldje]], dit gedeelte belend aan de ene zijde het erf van Johannes Hermans en de andere zijde Joseph Beekers.


Bij de [[volkstelling van 1829]] was hij dagloner en hoofdbewoner van het adres Derp 280. Bij hem woonde toen de 23-jarige wever [[Joannes Hurkmans (1806-1870)|Johannes Hurkmans]], die kort na zijn huwelijk weduwnaar geworden was. Later kwam ook nog diens jongere zus, de spinster Antonia (Antonetta) Hurkmans, bij hen inwonen.
Bij de [[volkstelling van 1829]] was hij dagloner en hoofdbewoner van het adres Derp 280. Bij hem woonde toen de 23-jarige wever [[Joannes Hurkmans (1806-1870)|Johannes Hurkmans]], die kort na zijn huwelijk weduwnaar geworden was. Later kwam ook nog diens jongere zus, de spinster Antonia (Antonetta) Hurkmans, bij hen inwonen.

Huidige versie van 13 sep 2020 om 08:23

Laurens Frensen van den Akker
Persoonsinformatie
Volledige naam Laurentius Frensen
Roepnaam Lourens, Laurens
Geboorteplaats Nuenen-Gerwen
Doopdatum 25 april 1772
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 4 januari 1842
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) landbouwer, dagloner, wever

Laurentius (Laurens, Lourens) Frensen (Akkers, van (den) Akker) (1772-1842) was landbouwer, dagloner en wever in Deurne in het Derp, waar hij eigenaar en bewoner was van het noordelijke gedeelte van de voormalige Veldheuvelse kapel.


Laurens was een zoon van Antonius Frensen (Eckers) en Lucia Adriaense.[1] Laurens bleef ongehuwd.

Op 5 november 1828 kocht hij van Cornelia de Veth, die toen dienstmeid in 's-Hertogenbosch was, voor 100 gulden de helft van een huisje en hof genaamd de Kapel, in Deurne ter plaatse genaamd het Dorp, groot circa 7 roeden, met aan de ene zijde het erf van Johannes Hermans en aan de andere zijde een straat. Daarbij hoorde ook nog de helft van een perceel heide, gelegen aldaar, genaamd de Nieuwerf, groot in 't geheel 16 roeden 66 ellen, dit gedeelte werd belend aan de eene zijde het erf van Johannes Hermans en de andere zijde de gemeente Deurne, en de helft van een perceeltje land gelegen ter plaatse voornoemd, groot in 't geheel 8 roeden 33 ellen, genaamd Grietenveldje, dit gedeelte belend aan de ene zijde het erf van Johannes Hermans en de andere zijde Joseph Beekers.

Bij de volkstelling van 1829 was hij dagloner en hoofdbewoner van het adres Derp 280. Bij hem woonde toen de 23-jarige wever Johannes Hurkmans, die kort na zijn huwelijk weduwnaar geworden was. Later kwam ook nog diens jongere zus, de spinster Antonia (Antonetta) Hurkmans, bij hen inwonen.

Bij de volkstelling van 1839 was hij dagloner en de enige bewoner van de woning op adres Derp 262.

Op 26 november 1841 liet hij notarieel zijn testament opstellen.

De minderjarigen Peter, Johannes, Willem, Catharina en Jan Lourense, kinderen uit het tweede huwelijk van Lourens Laurense em Wilhelma Martens, werden later eigenaar van zijn achter 1, 2 en 4 genoemde onroerend goederen. Het achter 3 genoemde perceel bouwland ging later naar de rooms-katholieke kerkgemeente van Deurne.

Bezig met het laden van de kaart...
Onroerend goed van Laurens van (den) Akker
nr. Benaming Kad.sectie Soort Oppervlak m²
1 De Kuilen F 116 huis en erf 84
2 Idem F 119 moestuin 463
3 de Nieuwe Erven F 170 bouwland 920
4 Idem F 175 bouwland 880


Bronnen, noten en/of referenties
  1. In zijn overlijdensakte worden Antony van den Akker en Hendrina Schuts als zijn ouders genoemd. Zijn ouders huwde op 24 januari 1761 in Breugel. Zij werden toen vermeld als Antonius Franciscus Eckers en Lucia Adrianus Peetrus