U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Lagere meisjesschool in Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechts de meisjesschool.
foto collectie Thom van der Straaten

Het ontstaan van de lagere meisjesschool in Vlierden was het directe gevolg van de stichting van het Sint-Lambertusklooster en de komst in 1907 van de zusters van de Choorstraat naar Vlierden.


Tot die tijd zaten de jongens en meisjes van de openbare lagere school gemengd en deze werd bestuurd door de gemeente. Met de komst van de zusters kwam daaraan wat betreft de meisjes een einde. In 1932 werd ook voor de jongens het onderwijs omgevormd van openbaar naar rooms-katholiek.

Zuster Ignati

Zuster Ignatia was het eerste hoofd van de Vlierden meisjesschool. Van de eerste zes zusters, die in het nieuw gebouwde klooster kwamen, waren er vier direct bij het meisjesonderwijs betrokken. Zuster Ignatia was voor haar komst in Vlierden al 14 jaar hoofd van de Liesselse meisjesschool geweest. Ze werd in Vlierden geassisteerd door de onderwijzeres zuster Euphrasia, zuster Amata was handwerkonderwijzeres en zuster Gijsbertha nam de kinderen van de bewaarschool onder haar hoede.

Zuster Beatrix

Zuster Beatrix kwam in juni 1912 naar Vlierden. Mogelijk verving ze toen al zuster Ignatia als schoolhoofd. In 1917 werd ze schoolhoofd in Liessel en bewandelde daarmee de omgekeerde weg van haar voorgangster.

Juffrouw Linders

Vanaf november 1921 tot 1924 was juffrouw Maria Linders hoofd van de meisjesschool. Ze was geen religieuze maar woonde wel in bij de zusters in het klooster. Na de oorlog woonde ze nog enige tijd als weduwe in bij de zusters in Deurne, waar ze ook nog enige tijd les gaf aan de Sint-Annaschool.

Juffrouw Van Weegen

Juffrouw Koosje van Weegen was van 1924 tot 1960 hoofd van de meisjesschool. Waarschijnlijk woonde ook zij in de vooroorlogse jaren in bij de zusters in het klooster. Na de oorlog was ze nog enige tijd in de kost bij de familie Keijzers. Op 24 oktober 1927 werd door de gemeenteraad van Deurne een besluit genomen over de aanschaffing van schoolbanken voor de Vlierdense meisjesschool. Op 22 maart van het daarop volgend jaar stond een verbetering van de speelplaats van de meisjesschool op de raadsagenda. Er werd toen door de gemeenteraad een subsidie van 106 gulden verstrekt om de speelplaats gedeeltelijk overdekt te maken, zodat de meisje ook bij regenachtig weer buiten een frisse neus konden halen. In 1931 werd bij de meisjesschool een muur met daarin een poortje gebouwd. Op 30 september 1932 subsidieerde de gemeente de aanschaf van twee schoolbanken, een stel gordijnen en een naaimachine.

Piet Jacobs

Meester Piet Jacobs werd per 15 februari 1924 benoemd als onderwijzer in Vlierden aan de lagere school die op 1 januari van dat jaar haar status als openbare school verloren had en was omgevormd tot rooms-katholieke lagere jongensschool Sint-Henricus. Generaties Vlierdenaren leerde hij lezen en rekenen. Per 1 januari 1960 werd hij de opvolger van juffrouw Van Weegen als hoofd van de Vlierdense meisjesschool. Hij werd bijgestaan door de onderwijzeres Jos van Otterdijk Op 1 januari 1966 ging hij met pensioen.

In de jaren 1960, waarschijnlijk kort na het afscheid van meester Jacobs, werden de meisjes- en jongensschool samengevoegd en met de start in 1970 in een nieuw schoolgebouw van de basisschool in Vlierden onder leiding van de heer Hoevenaars kwam een definitief einde aan de meisjesschool.