U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kouterdreef

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 12 nov 2022 om 21:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Kaart|51.485481, 5.790187}} thumb|250px|Plan tot doortrekking van de weg naar de Milhezerweg De '''Kouterdreef''' in de Wa...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


Plan tot doortrekking van de weg naar de Milhezerweg

De Kouterdreef in de Walsberg is een verbindingsweg tussen de Walsbergseweg en de Milhezerweg.


De naam Kouterdreef verwijst mogelijk naar het kouter of koutermes, een onderdeel van de ploeg dat er voor zorgde dat de omgeploegde grond doorsneden werd. Een redengevende omschrijving van deze straatnaamgeving in niet bekend.

Tot 1967 heette deze weg de Spekrijtseweg. Bij die naamswijziging had deze straat slechts één woonadres, namelijk Kouterdreef 6, waar toen Jan Louwers met zijn gezin woonde.

Aanvankelijk had dit een doodlopende zandweg en zijweg van de Walsbergseweg. In de raadsvergadering van 3 januari 1930 werd besloten om de benodigde grond van Wilhelmus Berkers aan te kopen om aansluiting aan de Milhezerweg te kunnen realiseren. Berkers wilde voor 15 cent per m² 1.880 m² verkopen, maar stelde wel als voorwaarde dat er geen bomen op of langs de weg mochten worden geplant. Uiteindelijk werd een verkoopprijs van 150 gulden vastgesteld en een van de voorwaarden waaronder de verkoop plaatsvond was:

4. De koopster (de gemeente) verplicht zich nimmer boomen te planten op of er langs het gekochte onroerend goed.

Niet alleen plantte de gemeente er later toch bomen, maar hernoemde de weg ook naar een dreef, per definitie een weg met bomen.

De kouterdreef in 2021, gezien vanaf de Walsbergseweg.