Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Koppelakker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Koppelakker is zowel een deels geasfalteerde doodlopende zijstraat van de Molenhof als een toponiem.


Straatnaam

De straatnaam werd formeel ingevoerd per 1 april 1967 waarbij het meest oostelijke deel van de vroegere straat, die tot dan Schouw heette (rood op de kaart), met het rechtdoor lopend gedeelte (blauw op de kaart), dat tot dan Schouwse Steeg heette, werd samengevoegd tot de nieuwe straatnaam Koppelakker.


Toponiem

De Koppel of Koppelakker is ook bekend als een oud toponiem. Een van de akkers die bij een hoeve op Bruggen hoorden, was de Koppelakker. Op 29 december 1808 legde de vorster en deurwaarder Michiel van Schaijk, op verzoek van Hendrik Goort van Brussel uit Helmond, als collecteur van de bede en verponding over het jaar 1805, beslag op een aantal landerijen van die hoeve, waaronder het Heijtveldeeuwsel, waar de Aa door liep, het Koeijeeuwsel, de Koppelakker en een heiveld naast de Koppel. Deze landerijen waren toen in bezit van Andries van Hoek en Hendricus Verbaarschot.[1]

De Koppelakker wordt ook genoemd als benaming van een drietal percelen in het Deurnese maatboek van 1792.[2]

Ook in Liessel was een Koppelakker. In het maatboek van 1792 was Gerrit Goossens de eigenaar van die akker, die onder nummer 318 als volgt wordt omschreven:3 siljkens land genaamt de Koppel akker, de een zijde de Boonhoffse weg, de ander zijde de kinderen Antonij Hoefnagels de een eijnd de Costerij de ander eijnd de kinderen Antonij Hoefnagels. Bij de invoering van het kadaster bezat zijn dochter Henrica Goossens, de weduwe van Francis van Griensven dat perceel, kadastraal G 690.




Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe toegang 13183 Archief Schepenbank Deurne inv.nr. 153
  2. RHCe toegang 13181 Gemeentearchief Deurne voor 1813 inv.nr. 1019