U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Kerkhofhoeve

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 36: Regel 36:
In 1737 klaagde hoevenaar Marcelis Jan Peter Joosten van ''’s landshoeve de Kerkhof'' dat er nodig gerepareerd moest worden aan de boerderij. Er werd een timmerman gestuurd om de tekortkomingen te inventariseren. Deze begrootte de reparaties op 204 gulden. De hoevenaar verzocht bij de Raad van State om een publieke aanbesteding van het uit te voeren werk en hij kreeg daarin zijn zin.<ref>BHIC toegangsnummer 178 inventarisnummer 328 - Resoluties van de Raad van State dienstjaar 1737 deel 2 folio 123 – dinsdag 27 augustus 1737.</ref>
In 1737 klaagde hoevenaar Marcelis Jan Peter Joosten van ''’s landshoeve de Kerkhof'' dat er nodig gerepareerd moest worden aan de boerderij. Er werd een timmerman gestuurd om de tekortkomingen te inventariseren. Deze begrootte de reparaties op 204 gulden. De hoevenaar verzocht bij de Raad van State om een publieke aanbesteding van het uit te voeren werk en hij kreeg daarin zijn zin.<ref>BHIC toegangsnummer 178 inventarisnummer 328 - Resoluties van de Raad van State dienstjaar 1737 deel 2 folio 123 – dinsdag 27 augustus 1737.</ref>


Door tussenkomst van rentmeester Hendrik de Kempenaar kwam een deel van het hoevecomplex, bestaande uit verschillende  gebouwen, uiteindelijk voor 1000 gulden, te betalen over een termijn van 40 jaren, in handen van de [[drossaard van Deurne]] [[Pero de Cassemajor]] en via hem tenslotte aan dominee [[Hendrik Sluiter (1713-1782)|Hendrik Sluiter]]. Hiermee verdween de Kerkhofhoeve definitief uit de administratie van de rentmeester. De Cassemajor liet er in 1739 een nieuw gedeelte bijbouwen of een verouderd deel vervangen, waarvan een uitvoerig bestek, zowel voor de timmerman als voor de metselaar, bewaard is gebleven. Het werk werd gegund aan de laagste inschrijvers, namelijk Huijbert Goort Raijmakers uit Bakel en Jan Teunis Mennen uit Asten. Zij werden vanaf 19 maart belast met de uitvoering van de bouw van een keuken, kelder, opkamerke en het opknappen van de bijgebouwen.
Door tussenkomst van rentmeester Hendrik de Kempenaar kwam een deel van het hoevecomplex, bestaande uit verschillende  gebouwen, uiteindelijk voor 1000 gulden, te betalen over een termijn van 40 jaren, in handen van de [[drossaard van Deurne]] [[Pero de Cassemajor]] en via hem tenslotte aan dominee [[Hendrik Sluiter]]. Hiermee verdween de Kerkhofhoeve definitief uit de administratie van de rentmeester. De Cassemajor liet er in 1739 een nieuw gedeelte bijbouwen of een verouderd deel vervangen, waarvan een uitvoerig bestek, zowel voor de timmerman als voor de metselaar, bewaard is gebleven. Het werk werd gegund aan de laagste inschrijvers, namelijk Huijbert Goort Raijmakers uit Bakel en Jan Teunis Mennen uit Asten. Zij werden vanaf 19 maart belast met de uitvoering van de bouw van een keuken, kelder, opkamerke en het opknappen van de bijgebouwen.


Op 10 oktober 1785 verkocht de Geldropse predikant Jan Jacob Slingsbie, gehuwd met een dochter van Hendrik Sluiter, zijn bezittingen in Vlierden. De Kerkhofhoeve ging daarbij voor 240 gulden naar Jelis van Heugten. Gedurende de negentiende eeuw hadden achtereenvolgens de families Van Heugten, Berkvens, De Maurissens en Verstappen de hoeve in eigendom. Het voorste gedeelte langs de Oude Torenweg werd rond 1904 door brand verwoest. Het achterste gedeelte bleef nog lang in takt. Van de oorspronkelijke hoeve is momenteel niets meer terug te vinden, tenzij in de wat diepere bodemlagen ter plaatse.
Rond 1785 volgde een deling van de goederen van de Kerkhofhoeve onder de kinderen Hanewinkel en Slingsbie, twee protestantse families, terwijl ook Jelis van Heugten nog een deel van de hoeve in bezit had. Gedurende de negentiende eeuw hadden achtereenvolgens de families Van Heugten, Berkvens, De Maurissens en Verstappen de hoeve in eigendom. Het voorste gedeelte langs de Oude Torenweg werd rond 1904 door brand verwoest. Het achterste gedeelte bleef nog lang in takt. Van de oorspronkelijke hoeve is momenteel niets meer terug te vinden, tenzij in de wat diepere bodemlagen ter plaatse.


{{Appendix}}
{{Appendix}}
[[categorie:huizen met een naam]]
[[categorie:Boerderij]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: