Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Josephus Henricus Ludovicus van der Voort (1914-1990)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josephus Henricus Ludovicus van der Voort
27.364 - uitsnede.jpg
Uitsnede
Persoonsinformatie
Volledige naam Josephus Henricus Ludovicus van der Voort
Roepnaam Sjef
Geboorteplaats Oirschot
Geboortedatum 11 maart 1914
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 9 juni 1990
Partner(s) Maria Cornelia Luijben (1920-2002)
Beroep(en) schilder, glazenier
Bidprentje NBA man
NBA vrouw
Stamboom.png Van der Voort
Sjef van der Voort bij een van zijn schilderijen.

Josephus Henricus Ludovicus (Sjef) van der Voort (1914-1990) was schilder en glazenier.


Familie en gezin[bewerken]

Sjef was de oudste zoon en eerste kind van huisschilder Cornelis Gijsbertus (Cor) van der Voort (1888-1974) en Johanna van Horik (1886-1946). Hij kwam in Deurne wonen toen hij zes jaar was.

Hij huwde met Maria Cornelia (Mies) Luijben, (Helmond 8 januari 1920 - 23 augustus 2002), dochter van Johannes Godefridus Luijben (Uden 1888-1961 Helmond) en Maria Cornelia Marechal (Rotterdam 1887-1965 Helmond).

Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:

  1. Marcel,
  2. Lucien,

Carièrre[bewerken]

Hij studeerde aan de kunstacademie te Brussel en verbleef drie en een half jaar in Parijs waar hij onder invloed van het impressionisme raakte. Hij woonde en werkte onder andere in Helmond. Hij maakte potloodtekeningen, aquarellen, etsen, schilderijen, muurschilderingen en glas-in-loodramen. Ook was hij reclameontwerper.

Exposities[bewerken]

Van 16 juni tot en met 8 september 2013 vond in museum De Wieger de expositie Het kunstklimaat in Deurne in de jaren 50 plaats. De expositie had de ondertitel De Peel in beweging, Kunst en revolte in Zuid-Oost-Brabant 1943–1970. Geëxposeerd werden schilderijen, tekeningen en documentatie. Een schilderij van de hand van Sjef van der Voort maakte onderdeel uit van deze expositie.

In oktober 2013 werd de expositie over 'Het Kanaal' in het Gemeentemuseum Helmond geopend. Een unieke schildering van het kanaal 'Gezicht op fabrieken langs de Zuid-Willemsvaart te Helmond' is gemaakt door Sjef van der Voort en werd op deze expositie getoond. Het betreft een olieverfschilderij op board (1955-1958) en toont een gezicht op Helmond vanuit de watertoren naar het zuid-westen. Op de voorgrond links de voormalige fabriek van Diddens & Van Asten. Daarachter de Zuid-Willemsvaart met enkele schepen. Aan de overzijde van de vaart Begemann (links), Raijmakers (midden) en Van Thiel. Op de achtergrond zijn de kerk van O.L. Vrouw-ten-Hemelopneming en enkele schoorstenen te zien.

Van 4 februari tot en met 2 april 2018 was er een expositie van kunstwerken van Sjef van der Voort in de Kunstzaal Dommeldal in de Bibliotheek Dommeldal in Mierlo. Het was een gezamenlijke expositie met Antoinette Holten en Pascal Hoelen (bronzen beelden).

Van 5 april tot 23 november 2019 was in het museum van Saint-Gaudens in de Franse Pyreneeën een tentoonstelling gewijd aan werken van Sjef van der Voort.

Literatuur[bewerken]

  • In het in 2013 verschenen boek Een nieuw palet van Bert Beulens wordt een hoofdstuk aan Sjef van der Voort gewijd.
  • In 2019 publiceerde zijn zoon Marcel van der Voort het 200 bladzijden tellende en rijk geïllustreerde boek over het leven en werk van zijn vader onder de titel Sjef van der Voort met de subtitel de queeste naar de vader achter de kunstenaar

Externe links[bewerken]

Meer over het leven en werk van Sjef van der Voort is te vinden op: