Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Wilhelmus Vrijburg (1930-2001)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Floribertus
09.299.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Vrijburg
Roepnaam frater Floribertus, Jan
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 6 mei 1930
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 30 oktober 2001
Beroep(en) frater, hoofdonderwijzer
Frater Floribertus op jongere leeftijd.
Foto's: collectie Archief Fraters van Tilburg

Johannes Wilhelmus (Jan) Vrijburg (1930-2001), in Deurne bekend als frater Floribertus, was van 1964 tot medio 1968 als (hoofd)onderwijzer werkzaam op de lagere jongensschool aan de Zandbosweg en tot 1970 op de parochieschool van de Heilige Geest in Deurne-West.


Jan was een zoon van Petrus Vrijburg (Lisse 1886-1968 Tilburg) en Maria Broekhof (Lisse 1887-1958 Tilburg).

Op 28 augustus 1947 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool. Daar legde hij vier keer de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1952 gevolgd door de eeuwige gelofte.

Hij behaalde de hulpakte op 9 juni 1951 en de hoofdakte op 25 juli 1958. Verder behaalde hij in 1953 het diploma Godsdienst B.

Na zijn onderwijzersopleiding werkte frater Floribertus in Loon op Zand, Tilburg, Goirle om vervolgens op 29-jarige leeftijd werd hij benoemd tot hoofd van de lagere school aan de St. Annastraat in Tilburg en verbleef vanaf 1960 in Korvel.

Op 15 augustus 1964 werd hij, als vervanger van frater Radboud, tot overste benoemd in het fraterhuis van Deurne en tot onderwijzer aan de lagere jongensschool aan de Zandbosweg. Op 19 juli 1968 werd hij benoemd tot hoofd van de nieuwe parochieschool voor jongens en meisjes aan de Pastoor Jacobsstraat in de eveneens nieuwe Heilige Geestparochie.

In de zes jaar dat hij in Deurne werkzaam was heeft hij veel voor de gemeenschap betekend en gedaan. In die periode had hij onder andere de leiding over de Wilbert-zangertjes, was hij medeoprichter van het KHD jeugdorkest, leider van Jeugdstad, dirigent van een drietal koortjes en lid van de Oranjevereniging Deurne. Daarnaast kon men altijd een beroep op hem doen bij het organiseren van activiteiten.

In 1970 werd hem gevraagd lid te worden van het Provinciaal Bestuur Nederland van de fraters van Tilburg welke taak hij veertien jaar lang vervulde. In 1984 werd hij gekozen tot lid van het Generaal Bestuur.

Tijdens een werkbezoek aan Namibië in 1994 werd hij getroffen door een herseninfarct. In de eerste jaren van zijn ziekte verbleef hij in de communiteit van de “Lage Witsiebaan”. In 1996 moest hij de overgang maken naar woonzorgcentrum “Joannes Zwijsen” tot hij uiteindelijk zijn intrek moest nemen op de verpleegafdeling. Na een lange strijd en liefdevolle verzorging overleed hij in deze communiteit en werd begraven op de begraafplaats van de fraters op het landgoed Steenwijk te Vught.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.