Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Wilhelmus Maria van Eijk (1947)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan van Eijk
Jan van Eijk.jpeg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Maria van Eijk
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 16 juni 1947
Partner(s) Maria Henrica Gertruda Joosten
Beroep(en) timmerman, voetballer
Jan neemt de zilveren speld van de Johan Cruyff foundation in ontvangst. Naast hem zijn echtgenote Maria.
Cruyff-Foundation.jpg
Jan werd in 1965 kampioen met zijn club RKSV Liessel.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto's: collectie Wil van Deursen

Johannes Wilhelmus Maria (Jan) van Eijk (1947) is in Liessel vooral bekend als voetballer en trainer bij voetbalvereniging RKSV Liessel.

Afkomst en gezin[bewerken]

Jan is de zoon van Wilhelmus Josephus (Willem) van Eijk (1917-1988) en Toos de Vrees (1921-2012). Vader Willem was kastelein van café-zaal De Sportvriend aan de Schoolstraat in Liessel. Willem had deze zaak overgenomen van zijn vader Hannes van Eijk.

Jan is getrouwd met Maria Henrica Gertruda (Maria) Joosten, afkomstig van Neerkant, en ze hebben vier kinderen:

  1. Wilco (1975)
  2. Emile (1977)
  3. Susan (1979)
  4. Carolien (1981)

Maatschappelijke carrière[bewerken]

In de kinderjaren van Jan woonde het gezin Van Eijk tijdelijk in Venray en hij ging daar tot zijn zevende jaar ook naar de lagere school. Hierna verhuisde het gezin terug naar Liessel. Na de lagere school ging Jan naar de R.-K. Technische School Deurne aan de Haspelweg om opgeleid te worden tot timmerman. Hierna volgde hij bij het leerlingenstelsel in Helmond de vervolgopleiding tot gezel-timmerman ("gezel" is een door een vak-examen verworven hogere rang binnen dit ambacht). Hij werkte daarna als timmerman bij de bedrijven Bouwmaatschappij Manders BV in Liessel en Coopmans in Deurne.

Sociaal/cultureel[bewerken]

  • Vanaf zijn zevende jaar is Jan al lid van RKSV Liessel. Als voetballer speelde hij jarenlang in het eerste elftal van Liessel. Hij maakte op achttienjarige leeftijd een korte uitstap naar Helmond Sport en keerde na drie jaar voorgoed terug in het oude nest Liessel. Jan was de eerste inwoner van Liessel die betaald voetbal speelde.
  • Al op zijn vijftiende jaar behaalde hij de benodigde papieren voor jeugdtrainer en vanaf 1980 mocht hij ook de volwassenen gaan trainen.
  • In 2016 traint hij al vijftig jaar jeugdspelers in alle leeftijdscategorieën. Vele honderden jeugdspelers bracht hij de techniek en tactiek van het voetbal bij, waaronder spelers die doorstroomden naar de selectie van RKSV Liessel en spelers die furore maakten bij andere verenigingen.
  • Hij geeft nog steeds samen met assistenten training aan vijf jeugdteams.
  • Hij is al vele jaren jeugdleider en lid van de technische commissie.

Onderscheidingen[bewerken]

Als waardering voor zijn inzet voor met name de jeugdige sporter ontving Jan de zilveren KNVB-speld en een oorkonde van de Johan Cruijff foundation.

Op vrijdag 27 april 2012 kreeg hij uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.