U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Wilhelmus Henricus Canisius Maria Schneider (1925-2015)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
pastoor Schneider
Schneider, jan w 1925-2015 LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Henricus Canisius Maria Schneider
Roepnaam Jan Willem
Geboorteplaats Hengelo
Geboortedatum 21 juni 1925
Overl.plaats Nijmegen
Overl.datum 5 december 2015
Beroep(en) pastoor
Pater Schneider-boekje.jpg

Johannes Wilhelmus Henricus Canisius Maria (Jan Willem) Schneider (1925-2015) was van 1993 tot 2004 pastoor in de Heilige Geestparochie (in Deurne-West).


Johannes was een zoon van Johannes Wilhelmus Schneider (Stad Delden 1892-1973 Enschede) en Coleta Antonia Maria Verhoeven (Heusden 1899-1942 Hengelo).

Na de lagere school ging hij op kostschool in het Limburgese Rolduc, dat toentertijd een aantal afdelingen voor middelbaar onderwijs had, waaronder een kleinseminarie. Daarvoor koos hij echter niet en volgde de afdeling gymnasium beta. Pas op zijn zeventiende besloot hij priester te worden. Hij koos voor de jezuïeten en bracht zodoende zijn noviciaat door in Grave. Daarna deed hij zijn filosofie in Nijmegen, gevolgd door een rechtenstudie met als specialisatie het internationale volkenrecht welke studie hij cum laude voltooide. Daarna werd hij surveillant op de bekende katholieke scholengemeenschap De Breul in Zeist. Onder zijn pupillen waren onder andere de latere minister-president Lubbers, Hans van Mierlo en commissaris der koningin Houben.

Hij startte het schrijven van een proefschrift en ging theologie studeren in Maastricht. Op 20 augustus 1957 werd hij in de Sint-Servaeskerk in Maastricht tot priester gewijd.

In 1958 werkte hij in Genève en Amsterdam verder aan zijn proefschrift en promoveerde in dat jaar ook aan de universiteit van Amsterdam als doctor in de rechtswetenschappen.

Als jezuïet moest hij, voordat hij aan een carrière kon beginnen, eerst nog een tweede noviciaat van tien maanden doorlopen. Hij deed dat in de Ierse hoofdstad Dublin.

Daarna werd hij docent internationaal recht aan twee universiteiten in India, met Calcutta als standplaats. Daarnaast hield hij zich bezig met pastoraal werk. In Calcutta leerde hij ook moeder Theresa kennen.

In 1966 keerde hij terug in Nederland en kreeg een baan aan de toenmalige Hogeschool Tilburg. Daar werd hij later ook lector, gevolgd door een professoraat volkenrecht. In het kader daarvan bereisde hij vele landen en verbleef, doceerde en studeerde daar. Met name bezocht hij vele landen achter het toenmalige IJzeren Gordijn. Vele jaren verrichtte hij ook journalistieke arbeid en was als medewerker of adviseur verbonden aan diverse bladen. Ook verrichtte hij diplomatieke opdrachten, met name voor het Vaticaan.

Op 68-jarige leeftijd besloot hij die carrière af te bouwen met een periode pastoraat in de Heilige Geestparochie in Deurne. Op zondag 24 oktober 1993, vier maanden na het vertrek van pastoor Adriaensen, werd pater doctor Jan Willem Schneider tijdens een plechtige eucharistieviering in de Heilige Geestkerk door vicaris Van Montfoort als nieuwe pastoor van de Heilige Geestparochie geïnstalleerd. Het was de eerste keer dat pater Schneider als hoofd van een parochie ging functioneren.

Meer dan tien jaar later werd hij om gezondheidsredenen gedwongen te stoppen met zijn pastoraal werk. Op 18 april 2004 nam pastoor Jan Willem Schneider op 78-jarige leeftijd afscheid van de Heilige Geestparochie waarna hij een openhartoperatie onderging.

Als lid van het parochiebestuur memoreerde Bert Bijnen in zijn afscheidswoord dat bij de scheidende pastoor altijd alles in het teken van de verkondiging moest staan. Uw preken waren degelijk, ook al kon niet iedereen ze altijd begrijpen. Ook was volgens Bijnen het sacrale van de eucharistieviering het meest belangrijke voor pastoor Schneider. Dat leidde soms wel eens tot conflicten. Alle werkzaamheden waren niet alleen gericht op het thema ‘Gods volk onderweg’ maar op God, die alle begrip te boven gaat.

Na zijn operatie vestigde Schneider zich in bejaardenoord Berchmanianum in Nijmegen waar hij op zaterdag 5 december 2015 op negentigjarige leeftijd overleed. De eucharistie ten afscheid werd op vrijdag 11 december 2015 in de kapel van het Berchmanianum gevierd waarna hij op het kerkhof Jonkerbos begraven werd.

Zie ook het overzicht: Pastoors van de Heilige Geestparochie