Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Johannes Petrus Gerardus Aldenzee (1948)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Aldenzee
Jan Aldenzee.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Petrus Gerardus Aldenzee
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 18 mei 1948
Partner(s) Carola van der Steen
Beroep(en) Aannemer
Bij zijn afscheid bluste Jan zijn allerlaatste brand onder het toeziend oog van echtgenote Carola en kleinkind Liv.
De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt aan Jan Aldenzee door burgemeester Gerard Daandels. Rechts op de foto zijn vrouw Carola.

Johannes Petrus Gerardus (Jan) Aldenzee (1948) was naast aannemer vijfendertig jaar lang vrijwilliger bij de brandweer in Deurne.

Afkomst en gezin

Jan is het vijfde kind in het gezin van aannemer Henricus Johannes Wilhelmus Aldenzee (1915-1980) en Wilhelmina (Mien) Antonia Keijsers, (1917-1996).

Hij is getrouwd met Carola Gertruda Johanna Henrica van der Steen, dochter van Johannes Hendricus (Jan) van der Steen (1928-1995) en Hendrica Huberta (Riek) Goossens (1929-2016). Haar grootvader was Theodorus Hendricus van der Steen (1899-1959).

Het gezin van Jan en Carola telt drie kinderen:

  1. Kim (1975)
  2. Amy (1978)
  3. Han (1984).

Maatschappelijke carrière

De lagere school volgde Jan bij de fraters op de lagere jongensschool aan de Zandbosweg.

Na de lagere school volgde hij de opleiding tot metselaar aan de ambachtsschool in Venray. Op de ambachtsschool in Deurne kende toen nog alleen de opleiding tot timmerman. Hierna volgde hij nog cursussen in de avonduren op het gebied van leerlingstelsel.

In 1966 begon hij samen met zijn vader een aannemersbedrijf onder de naam H.J.W Aldenzee en Zn. Zijn broer (Jac) kwam in 1968 ook in het bedrijf. Samen met zijn broer Jac richtte Jan in 1978 het Aannemersbedrijf Aldenzee BV op. In 2005 is de naam gewijzigd in Aldenzee-Verbaarschot Bouw BV. Per 1 januari 2011 is Jan gestopt met zijn werk.

Sociaal/cultureel

  • Zijn carrière als brandweerman begon 1973. Vijfendertig jaar later afscheid nemen, want een vrijwillige brandweerman mag volgens de wet niet ouder zijn dan zestig jaar. Plaatsvervangend commandant Kees van Bockel noemde hem een brandweerman in hart en nieren. Voor zijn jongere collega's was hij volgens Van Bockel een voorbeeld, een man met het hart op de juiste plaats die stond voor collegialiteit.
  • Van 2004 tot 2014 was Jan bestuurslid van de toertocht Deurne-Deurne. De organisatie is daarna overgedragen aan TWC De Wekkers.
  • Sinds 2011 is hij belast met het aansturen en coördineren van het buitengebeuren van het IJsfestijn in Deurne.

Onderscheidingen

Tijdens zijn carrière als brandweerman ontving Jan diverse vrijwilligers medailles. Op zaterdag 13 januari 2007 kreeg Jan bij zijn afscheid de oorkonde behorende bij de Orde van Openbare Veiligheid en het Zilveren Kruis van de brandweer uitgereikt. Uit handen van burgemeester Gerard Daandels kreeg hij toen een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.