Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Johanna Lamberdina van den Broek (1927-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 27 dec 2013 om 18:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Lamberdina van den Broek
180px
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Lamberdina van den Broek
Roepnaam Annie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 13 juli 1927

Johanna (Annie) Lamberdina van den Broek (1927) is een vrouw met grote kwaliteiten en grote verdiensten voor de gemeente Deurne maar ook regionaal en provinciaal.


Annie is het oudste kind van de directeur van de dienst Openbare Werken van de gemeente Deurne, Cornelis van den Broek en Martina Theodora van de Ven.

Opleiding en loopbaan

Annie van den Broek behaalde in 1943 het M.U.L.O.-diploma en doorliep aansluitend de huishoudschool. In 1945 was zij actief als vrijwilligster bij het Rode Kruis bij het inzamelen en distribueren van voedsel en kleding. In 1947 werd zij aangesteld als vrouwenbemiddelaarster bij het Arbeidsbureau te Deurne. Achtereenvolgens was zij daarna werkzaam:

  • als arbeidsbemiddelaarster bij de Gewestelijke Arbeidsbureaus te Eindhoven, Dordrecht en Breda;
  • als provinciaal functionaris voor het Jeugdwerk in het Bisdom 's-Hertogenbosch;
  • als buurtwerkleidster bij de Stichting St. Jozefbuurthuiswerk in Deurne;
  • vanaf 1971 tot en met 31 juli 1987 als consulente voor het Opbouwwerk in de provincie Noord-Brabant voor de Nederlandse Bond voor Sociaal-Cultureel Vormingswerk te Utrecht.

In de avonduren (1947 en volgende jaren) volgde zij de opleiding “Maatschappelijk Werk en Werkgelegenheidsproblematiek" aan de R.K. Leergangen in Tilburg. Na deze opleiding met positief resultaat te hebben afgerond, volgde zij nog een Sociaal Pedagogische opleiding aan het Hoogveld Instituut in Nijmegen.

In 1960 werd zij, in het kader van een internationaal programma, uitgezonden naar de Verenigde Staten, waar zij cursussen volgde aan de universiteit van Cleveland. Daarbij liep zij stage in het buurthuiswerk in de omgeving van New-York.

Nevenactiviteiten

In 1947 is Annie van den Broek gestart met de organisatie van het geuniformeerde meisjesjeugdwerk in Deurne (kabouters, gidsen e.d.). Achtereenvolgens was zij districtscommissaris, lid van het diocesaan bestuur, lid van het landelijk bestuur en presidente van het landelijk bestuur van de gidsenbeweging. Zij heeft deze functie vervuld tot het tijdstip waarop welpen, gidsen en verkenners fuseerden tot een landelijke organisatie t.w. Scouting Nederland.

Vanaf 1960 was zij penningmeester van de jongerensocieteit “Asteffekan". Wekelijks bood deze societeit aan honderden jongeren uit Deurne en omgeving ontspanning. Ook vervulde zij de functie van penningmeester in de Stichting Groepscomite Deurne, een overkoepelend orgaan van een aantal jongereninstellingen in Deurne. Als lid van de werkgroep “Behoud Holtens Molen" zette zij zich in voor de restauratie van deze molen.

Gemeenteraad

Annie van den Broek werd in de raadsperiode 1970-1974 voor het eerst gekozen als lid van de gemeenteraad en bleef onafgebroken lid van de raad tot en met de raadsperiode 1994-1998. Zij had derhalve achtenentwintig jaar zitting in dit bestuurscollege en was ook enkele malen voorzitter van de fractie van CDA Deurne.