DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Joannes Theodorus Broekman (1924-1993)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken


broeder Paulus Broekman
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Theodorus Broekman
Roepnaam broeder Paulus
Geboorteplaats Millingen aan de Rijn
Geboortedatum 13 januari 1924
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 18 november 1993
Beroep(en) timmerman

Joannes Theodorus Broekman (1924-1993) had de kloosternaam broeder Paulus en woonde van 1960 tot 1965 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Hij werkte er als timmerman.


Joannes was een zoon van Theodorus Gerardus Broekman (1891-1970) en Arnoldina Johanna Klomberg (1890-1958). Zijn vader was afkomstig van Millingen en zijn moeder van Ubbergen. Hij was de vierde van 8 kinderen, vier meisjes en vier jongens. Vader was dorpstimmerman. Joannes is de oudere broer van broeder Cleophas (Theodorus Broekman (1927-1998)).

Hij bezocht in Millingen de lagere school van 1931 - 1936 en leerde daarna, net als broer Theo, bij vader en twee andere aannemers het timmeren.
Op 7 november 1947 begon Joannes als broeder Paulus in Teteringen het noviciaat en legde er twee jaar later de eerste gelofte af als missionaris van het Goddelijk Woord.

Hij wilde graag in de missie gaan werken, maar hij behoorde nu eenmaal tot de groep broeders, die je overal kon inzetten. Een bekwaam timmerman was overal nodig en hij kon meer dan alleen timmeren. Hij werkte af en toe als huisbroeder, op het kantoor en de boerderij in Steyl. Later was de expeditie van de missieprocuur in Teteringen aan de beurt, dan naar Deurne waar hij onder rector J. Drost het juvenaatsgebouw voor de broeder opleiding bouwde. Van Deurne uit ook maanden in Overijse en Heide en Leuven. De nieuwe vleugel in Heide was grotendeels zijn werk en verder ook nog voor reparaties in Soesterberg, Teteringen en Deurne.

Pas in 30 maart 1965 werd eindelijk zijn 13e verzoek om een missiebenoeming ingewilligd. Hij kreeg een benoeming voor Nieuw Guinea. Na vijf maanden Engelse les in Liverpool vertrok hij op 30 maart 1966 per KLM naar Papua New Guinea. Daar leerde hij al doende het Pidgin en werkte er ruim 24 jaar met volle overgave.

Bij zijn eerste verlof in 1972 werden in het Radboudziekenhuis te Nijmegen al lichte hartafwijkingen geconstateerd. Echter in 1988 en 1989 verergerden deze klachten en daarom besloot hij om op 12 februari 1990 terug te keren naar Nederland. Hij werd opgenomen in het Zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen. Drie jaar later op 18 november 1993 overleed hij daar op 69 jarige leeftijd. Hij werd begraven op het kerkhof van het Missiehuis St. Franciscus Xaverius aldaar.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.