U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Jeugdnatuurwacht

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 6: Regel 6:
Al in haar eerste levensjaar telde de Jeugdnatuurwacht 150 leden, die door [[burgemeester Hoebens]] in het [[Hofke van Marijke]] werden geïnstalleerd. [[Vlierden]], Deurne en [[Zeilberg]] waren de eerste dorpen die zich aansloten bij de Jeugdnatuurwacht. In maart 1965 werden ook kinderen uit [[Liessel]], [[Neerkant]] en [[Helenaveen]] lid van de wacht.
Al in haar eerste levensjaar telde de Jeugdnatuurwacht 150 leden, die door [[burgemeester Hoebens]] in het [[Hofke van Marijke]] werden geïnstalleerd. [[Vlierden]], Deurne en [[Zeilberg]] waren de eerste dorpen die zich aansloten bij de Jeugdnatuurwacht. In maart 1965 werden ook kinderen uit [[Liessel]], [[Neerkant]] en [[Helenaveen]] lid van de wacht.


De Jeugdnatuurwachters verplichtten zich om ''liefde en eerbied te hebben voor alles wat groeit en bloeit en vooral niets te vernielen''.<ref>Weekblad voor Deurne van 14 december 1962.</ref> Het lidmaatschap was gratis en de leden ontvingen het maandblad ''De Jeugdnatuurwachter''. Er werden onder meer excursies, filmmiddagen en tentoonstellingen georganiseerd. De natuurwachters toonden zich ook bij de [[9-D expositie]]. Ook zorgden zij voor de plaatsing van papierbakken en het ophangen van nestkastjes. Vanaf 1963 organiseerde de Jeugdnatuurwacht op verzoek van het gemeentebestuur bijna jaarlijks de [[nationale boomfeestdag]] in Deurne. Het eerste plantobject was de [[Kanaalstraat]] tussen Liessel en Helenaveen. Zo werden ook in 1978 op initiatief van en door leerlingen van de hoogste klassen van de lagere scholen van [[Sint-Jozefparochie]] en Zeilberg bomen geplant aan de [[Energiestraat]].
De Jeugdnatuurwachters verplichtten zich om ''liefde en eerbied te hebben voor alles wat groeit en bloeit en vooral niets te vernielen''.<ref>Weekblad voor Deurne van 14 december 1962.</ref> Het lidmaatschap was gratis en de leden ontvingen het maandblad ''De Jeugdnatuurwachter''. Er werden onder meer excursies, filmmiddagen en tentoonstellingen georganiseerd. De natuurwachters toonden zich ook bij de [[9-D expositie]]. Ook zorgden zij voor de plaatsing van papierbakken en het ophangen van nestkastjes. Bij de [[nationale boomfeestdag]] van 1978 werden op initiatief van Jeugdnatuurwacht door leerlingen van de hoogste klassen van de lagere scholen van Sint-Jozefparochie en Zeilberg bomen geplant aan de [[Energiestraat]].


Met de komt van het [[Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) afdeling Deurne|IVN]] en [[natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd]], die een zelfde doelstelling hadden, doofden de activiteiten van de Jeugdnatuurwacht uit. In juni 1988 werd de papieren nalatenschap van deze vereniging, bestaande uit notulen van bestuursvergaderingen en besprekingen, correspondentie en knipsels over de activiteiten overgedragen aan de gemeente Deurne en door streekarchivaris [[René Jansen (1934)|René Jansen]] in ontvangst genomen, waarbij hij onder meer opmerkte ''dergelijke bescheiden van niet meer bestaande instellingen horen hier, in het archief, thuis''.<ref>Artikel ''Jeugdnatuurwacht draagt  nalatenchap over'' in het [[Weekblad voor Deurne]] van 9 juni 1988.</ref>
Met de komt van het [[Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) afdeling Deurne|IVN]] en [[natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd]], die een zelfde doelstelling hadden, doofden de activiteiten van de Jeugdnatuurwacht uit.


{{Appendix}}
{{Appendix}}
[[Categorie:Natuurvereniging]]
[[Categorie:Natuurvereniging]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: