U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Janssen’s Hoenderpark

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 5 aug 2013 om 19:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bord dat destijds boven op een van de vele kippenhokken van “Janssen’s Hoenderpark” stond.
Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen.

Janssen’s Hoenderpark was gevestigd in een gebied tussen de voormalige Hogeweg en de eveneens voormalige Liesselseweg in Deurne.


Lambertus Janssen kwam in 1923 van Venray naar Deurne en vestigde zich aan de Korte Schoolstraat in Deurne . Aanvankelijk werkte hij als winkelbediende maar werd later zelfstandig ondernemer en startte onder andere “Janssen’s Hoenderpark” .

Het was een omvangrijk park met vele kippenhokken en met diverse soorten kippen. Janssen’s Hoenderpark lag ingesloten tussen de Hogeweg en sloot aan de achterzijde aan bij de percelen van Drukkerij Keijzers , Liesselseweg, huidige Oude Liesselseweg, ( F.63), bij Timmerfabriek De Lindeboom (F.64) en nog deels achter de Kriekenbeek. Jasper Berkers en Guillaume Keijzers , beide achterburen van het hoenderpark, waren evenals Lambertus Janssen lid van Pluimveehoudervereniging Het Nuthoen.

In het hoenderpark stonden ook diverse kersenbomen. Guillaume Keijzers, beoefenaar van de schietsport op het onderdeel “levende duiven schieten”[1], had een eigen ingang aan de achterkant van het hoenderpark. In de kersentijd schoot hij dan niet op duiven maar op spreeuwen.

Naast een hoenderpark had Lambertus aan huis in de Korte Schoolstraat nog een kuikenbroeierij, een handel in pluimveevoeders en een brandstoffenhandel. Lambertus experimenteerde veel met diverse soorten kippen en voedersoorten om het beste “product” op de markt te kunnen zetten. Zijn zoon Piet , vijfde kind en tweede zoon uit zijn gezin, beheerde de kippenfarm en bezorgde de brandstoffen bij de afnemers. Volgens het handelsregister van de kamer van koophandel werd “Janssen’s Hoenderpark” per 10 maart 1954 opgeheven.

In de twintiger jaren van de 20e eeuw was er sprake van een grote pluimvee-industrie in de gemeente Deurne. Naast “Janssen’s Hoenderpark” was er het hoenderpark De Warande in Walsberg en hoenderpark De Berkt in Liessel.

Een sfeerindruk van "Janssen’s Hoenderpark" met Piet Janssen tussen de kippen.
Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen.[2]
”Janssen’s Hoenderpark” met Piet Janssen op de voorgrond en de Sint-Willibrorduskerk van Deurne op de achtergrond. Later moest dit alles plaatsmaken voor de ontwikkeling van de wijk Koolhof).
Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen
Referenties
  1. Dit onderdeel stond zelfs ooit op het programma van de Olympische Zomerspelen
  2. Gezien de gelijkenis van deze hoenderhokken met het type op de advertentie bij de pagina van timmerman Johannes Wilhelmus Franciscus van den Einden (1890-1974), alias Willemke Timmer , is het zeer waarschijnlijk dat deze hoenderhokken door “Willemke Timmer”gebouwd zijn.