U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Jan Maas (1898-1979)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Maas
Jan Maas (Lourdes).jpg
Foto: collectie Gerard van Hoek
Persoonsinformatie
Volledige naam Jan Maas
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 14 augustus 1898
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 december 1979
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) veenarbeider

Jan Maas (1898-1979) was een van de vier Jantjes die samen met Paul van Elten in de zomer van 1934 een voetreis naar Lourdes vice versa ondernamen.


Jan Maas werd geboren op het Vloeieind als vierde van zeven kinderen van de veenarbeider Peter Maas en Anna Goorts (1867-1941). Later verhuisde het gezin naar de Houtenhoek. Jan Maas bleef ongehuwd. De laatste periode van zijn leven bracht hij door bij de zusters aan de Kruisstraat. Op zijn bidprentje werd nog herinnerd aan zijn voettocht:

  • Moge Maria, wier heiligdom hij met zijn vrienden bezocht in de jaren '30 bij hun voettocht naar Lourdes, hem nu geleiden ten paradijze, en moge hij daar rusten in vrede.

Verjaardag[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn verslag van de Lourdesreis omschreef Paul van Elten de verjaardag van Jan Maas als volgt:

Ik zal U eerst eens iets vertellen over de viering van Jantje Maas z'n verjaardag. In de dagen dat wij in Lourdes waren was Jan Rooijakkers ook verjaard, doch dat was maar stil voorbijgegaan. We werden daar te zeer door de vele gebeurtenissen in beslag genomen. Doch nu wij weer op route waren en op 13 Aug. op een eenzamen weg in een café moesten schuilen voor den regen, werd Maas gefeliciteerd met de vermeerdering van zijn jaren. Ik moet er echter bijvoegen dat Maas niet op 13 doch op 14 Augustus verjaarde, doch de anderen meenden dat het de 13de was. Ik liet hen met dit abuis maar zitten, want Maas maakte al direct aanstalten om 'n flesch witte wijn te bestellen. We hadden deze al meerdere malen geproefd en hadden er dan ook trek in. Daar de wijn "naar meer" smaakte, kwamen er in het geheel 4 flesschen op tafel. Ik kan U zeggen dat er de stemming goed in kwam. We hadden het grootste plezier en het zou te lang worden om dat allemaal te vertellen. Voor ons blijft het echter een onvergetelijken dag. Als de regen over is moeten we echter weer opstappen.