U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Jan Deckersstraat

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{|style="float:right;" class="wikitable"
De '''Jan Deckersstraat''' ligt in [[Helenaveen]] aan de oostkade van de [[Helenavaart]] tussen de [[Geldersestraat]] en de [[Sevenumseweg]].  
|{{
#display_map:Jan Deckersstraat Deurne;
|zoom=15
|height=400
|width=400
}}
|-
|[[File:Jan Deckersstraat 1.jpg|400px|thumb|Dit straatnaambord staat ongeveer op de plek waar in 1861 de eerste lagere school van Helenaveen stond.]]
|-
|[[File:Jan Deckersstraat met fout straatnaambord.jpg|400px]]
|}
De '''Jan Deckersstraat''' ligt in [[Helenaveen]] aan de oostkade van de [[Helenavaart]] tussen de [[Geldersestraat]] en de [[Sevenumseweg]] en aan de zuidkant van deze straat stond de eerste [[Openbaar lager onderwijs in Helenaveen|lagere school van Helenaveen]].  




Ofschoon de naam tegenwoordig formeel Jan Deckersstraat is, vermeldt het straatnaambord aan de zuidzijde nog steeds ''Jan Deckerstraat'' (met één s). Per 1 januari 1955 heette deze straat nog [[Aspergeweg]].  De straat is nu genoemd naar [[Johannes Mathias Deckers (1821-1872)|Jan Deckers]], een van de medeoprichters van de [[Maatschappij Helenaveen]], hoofdopzichter en directeur in het ''[[Helena-Veen]]''. Jan Deckers dreef aan deze straat een winkel op het tegenwoordige adres [[Jan Deckersstraat 3]], tegenover de voormalige pastorie aan de [[Helenastraat]]). De werknemers van [[Maatschappij Helenaveen]] waren verplicht om hier hun inkopen te doen: 'gedwongen winkelnering'. De inkopen werden genoteerd en kosten werden van hun loon afgehouden indien er niet contant betaald kon worden.
Per 1 januari 1955 was dit de [[Aspergeweg]].  De straat is nu genoemd naar [[Jan Deckers]] (''geboren te Empel 09-06-1821, overleden te Helenaveen: 22-10-1872''), een van de mede-oprichters van de [[Maatschappij Helenaveen]], hoofdopzichter en directeur in het ''[[Helena-Veen]]''. Jan Deckers dreef aan deze straat een winkel (adres nu: Jan Deckersstraat 3, tegenover de voormalige pastorie aan de Helenastraat). De werknemers van [[Maatschappij Helenaveen]] waren verplicht om hier hun inkopen te doen: 'gedwongen winkelnering'. De inkopen werden genoteerd en kosten werden van hun loon afgehouden indien er niet contant betaald kon worden.


Op de plaats van de dam met duiker over de zogenaamde [[Boksloot]] nabij de [[Kruisbesweg]] lag vroeger een drijvend smal voetbruggetje.
Op de plaats van de dam met duiker over de zogenaamde [[Boksloot]] nabij de [[Kruisbesweg]] lag vroeger een drijvend smal voetbruggetje.
[[Gerrit Vermeulen]], jarenlang de Helenaveense correspondent van de krant, meldde eens het volgende met betrekking tot de Jan Deckersstraat:
:'''Helenaveen komt slaap tekort'''<br>''(Van onze correspondent) HELENAVEEN, 3 juli — De bewoners van het centrum van Helenaveen komt in deze dagen slaap te kort. Dat zit hem in het feit dat een tuinder in het centrum, namelijk in de Jan Deckerstraat (sic), een paar kersenboompjes in zijn hofje wil beschermen tegen diefachtige spreeuwen en kraaien en daartoe een knallende donderbus heeft ingeschakeld. Vanaf vier uur 's morgens tot zonsondergang knalt elke minuut een kanonschot door het dorp, die weerkaatst tegen de gevels van de huizen. De dorpsbewoners, die aldus vroegtijdig worden gewekt en uit de slaap worden gehouden, vragen zich af of de tuinder zijn kersjes niet kan beschermen met ritselpapier. Het gaat immers niet om een hele boomgaard.


[[categorie:straat]]
[[categorie:straat]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)