U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jacobus Johannes van Kessel (1947)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacobus Johannes van Kessel
Sjaak van Kessel
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Johannes van Kessel
Roepnaam Sjaak
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 21 augustus 1947
Beroep(en) wielrenner
Stamboom.png Van Kessel

Jacobus Johannes (Sjaak) van Kessel (1947) stond in de jaren zestig regelmatig in de schijnwerpers en werd een van de bekendste wielrenners van Deurne.


In 1963, in een tijd dat de wielrensport in Deurne nog volop in de belangstelling stond, werd Sjaak van Kessel de kersverse juniorenkampioen bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Bond (KNWB).

In zijn topjaar 1965 kwam Sjaak, zoon van Johannes (Hannes) van Kessel en zijn tweede vrouw Johanna Manders (1913-1990), negentien keer als winnaar over de meet. Twee jaar later klopte hij in de sprint zijn medevluchters in de strijd om de Brabantse titel bij de KNWU-amateurs.

Sjaak werd in die tijd ondersteund door een zeer actieve supportersvereniging. De voorzitter van deze vereniging was Karel Dekker. De Deurnese wielerfanaten Gerrit van Dijk (de groenteboer) en Pietje Pluijm waren eveneens lid van deze vereniging die café Jan van Moorsel als clubhuis had.

Een glanzende wielerloopbaan lag voor hem binnen de mogelijkheden. Hij was echter pas 22 jaar oud toen hij met fietsen stopte. Na jarenlange actieve beoefening van de wedstrijdsport liet hij het aan anderen over. In 1976 klom hij echter opnieuw op de racefiets en ging weer recreatief fietsen. Het ging zo goed dat hij, samen met enkele andere amateurs, een licentie aanvroeg bij de Limburgse bond.

Het tweede gedeelte van zijn carrière boekte hij vooral succes bij de NWB: In 1981 en 1982 wereldkampioen bij de wilde bonden, drie keer NWB kampioen. De meeste jaren in het VIVO en Supershirt. In het begin van de jaren negentig stapte Sjaak van Kessel, wiens broer Martin redelijk succesvol was als veldrijder, opnieuw over naar de KNWU waar hij in nationale titels grossierde bij de veteranen en masters.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • “Wielrenner Sjaak van Kessel juniorenkampioen K.N.W.B.” , Weekblad voor Deurne donderdag 11 september 2003 – pagina 27