U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hogeweg (historische weg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 28 jul 2012 om 11:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op dit kaartje is in rood het noordelijke deel van de historische Hogeweg aangegeven. De weg lag overigens wat verder westelijk dan op dit kaartje staat weergegeven.

De huidige Hogeweg, die pas eind jaren '60 van de vorige eeuw is aangelegd, ligt loodrecht op de historische Hogeweg, het zandpad dat vanaf de Lindenlaan richting De Wieger liep en van daaruit iets naar het zuidoosten afboog.

De vroegere Hogeweg stond voor 1800 ook bekend als de Lijkweg. Als de Hoichen wegh is de vroegste vermelding van 1608. Als Lijkweg goed de vroegst bekende vermelding zelfs terug tot 1490: een stuc lands gelegen aen dien lijckwech alsoe nae bij dat hagelcruijs op die sijde ter kercken waert.

De naam Hogeweg wijst op de hoge ligging op de Deurnese Akker, de naam Lijkweg op zijn functie als weg waarover men vanaf de zuidelijke Deurnese gehuchten het lichaam van een overledene richting kerkhof vervoerde.

Huidige herkenbaarheid

De Hogeweg begon aan de Molenstraat, precies tegenover de Lindenlaan, en liep van daaruit over het terrein van het voormalig politiebureau naar het zuiden, tot vlak achter het gebouw van De Wieger, en van daaruit schuin over de Vecht heen richting de spoorlijn.

Tussen 1936 en 1955 werd het gedeelte van de Hogeweg tussen de nieuw aangelegde Akkerweg en de spoorlijn opgeheven. Daarbij werd van het resterende deel, tussen Molenstraat en Akkerweg, het meest zuidelijke deel (achter De Wieger) in oostelijke richting verlegd, zodat er meer ruimte tussen De Wieger en de Hogeweg ontstond. De huidige straat Wiegershof volgt nog dit verlegde gedeelte van de Hogeweg. De oorspronkelijke Hogeweg, voor 1936, liep daarmee precies tussen de huidige Oude Liesselseweg en Wiegershof door. Op nevenstaand kaartje is de Hogeweg dus een stuk te ver naar het oosten ingetekend.

Ten zuiden van de spoorlijn was nog in 1986 een klein gedeelte van de Hogeweg herkenbaar, namelijk waar deze met een bocht op de Liesselseweg aantakte (precies tegenover de St. Jozefstraat). Een houtsingel in de oksel van Liesselseweg en Energiestraat markeert nog het sindsdien opgeheven zandpad.