U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Hoenderpark De Waranda

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Hoenderpark De Warande)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Hoednerpark De Waranda
Kaart topotijdreis

Hoenderpark De Waranda was van 1928 tot tenminste 1934 in de bedrijf op het door Francis Koppens, later diens weduwe, van de gemeente gehuurde vroegere jachtgebied of Warande van de heer van Deurne.

Op 17 maart 1925 liet Mary Fagel, de douairière van baron De Smeth, in hotel De Zwaan een grote hoeveelheid onroerend goed, waaronder vijf boerderijen, publiek verkopen. Een 24 bladzijden tellende gedrukt brochure met de opsomming van alle te verkopen goederen werd door Harrie van Hoof in 2015 geschonken aan de heemkundekring. Daarbij was ook de Warande, die in de brochure als volgt werd omschreven:

Koop 55a Massa der koopen 53, 54 en 55, dennenbosch "de Warande", aan de Langstraat kad. sectie H nr 147 groot 12,62,70 H.A. belend E. de Maurissens, W. van Gog en de gemeente Deurne.

De Warande werd aangekocht door de Coöperatieve Vereniging Aankoop Centrale van de Nederlandschen Tuinbouwraad en verkocht die door aan de gemeente Deurne. Bestand:Waranda Topotijdreis.jpg Op 31 januari 1928 meldde de krant dat de Waranda bij een publieke verpachting door Francis Koppens van de gemeente was gehuurd, nadat eerst F. van den Eijnden belangstelling voor het perceel had getoond maar zich weer had teruggetrokken. Koppens wist van aanpakken want ruim een maand later lazen de lezers van De Zuid-Willemsvaart:

DEURNE. Het Hoenderpark van den heer Koppens schiet al aardig in de richting en krijgt veel bekijks; er zullen minstens 10 kippenhokken verrijzen met pakhuis, de noodige kuikenhokken en een woning voor den oppasser.[1]

Na het overlijden van Francis werd het hoenderpark voortgezet door de weduwe Koppens-Houterman.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Zuid-Willemsvaart van 31 januari 1928 en van 7 maart 1928