DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne
Raboclubsupport.png

Henricus Johannes van de Burgt (1918-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie van de Burgt
32.095.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Johannes van de Burgt
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 7 januari 1918
Overl.plaats Venlo
Overl.datum 6 oktober 1944
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) hulppostbesteller
Verloofde Nella Koppens.
Foto's: Leontine Brouwers.
Stamboom.png van de Burgt

Henricus Johannes (Harrie) van de Burgt (1918-1944) was hulppostbesteller en viel bij een patrouille met een onderdeel van het Amerikaanse leger op 3 oktober 1944 in Duitse handen, waarna hij op 6 oktober 1944 in Venlo werd geëxecuteerd.


Harrie was een zoon van Leonardus van de Burgt (1874-1927) en Everdina Clara Crooijmans (1882-1956) en bleef ongehuwd. Hij woonde bij zijn moeder op de Breemortel Z.212, het huidige adres Breemortelweg 21.

Als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten nam hij op 3 oktober 1944 deel aan een patrouille van de Amerikaanse 7th Armored Division. Daarbij waren ook enkele leden van de Belgische Witte Brigade met onder meer Jozef Winkels, François Baetens en Juliën Magel.

Zij stuitten bij de boerderij van Kuunders op de Breemortel op een aantal SS'ers. Winkels sneuvelde ter plaatse. De patrouille trok zich terug om versterking te gaan halen. Van de Burgt, Baetens en Magel bleven achter en vielen in handen van de Duitsers. Enkele dagen later werden die drie in opdracht van de SS-Hauptscharführer Max Ströbel op het vliegveld bij Herongen, Fliegerhorst Venlo geëxecuteerd. De executie vond plaats door drie Duitse SS'ers: Nitsch, Conrad en Fiebig.

De inmiddels gearresteerde Richard Nitsch wees in juli 1946 de plek aan waar de drie waren geëxecuteerd. Hun lichamen werden niet teruggevonden.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Stichting Oorlogsslachtoffers - Website
  • Fietsroutefolder Deurne Herdenkt fietsroute 2/3