Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Henrica Maria Vogels (1928-)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Henrica Maria Vogels
Zr. Eugenia Vogels.jpg
Foto Coll. Archief Congregatie Dochters van Maria en Joseph
Persoonsinformatie
Volledige naam Henrica Maria Vogels
Roepnaam zuster Eugenia
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 februari 1928
Beroep(en) religieuze, verpleegster, vroedvrouw

Henrica Maria Vogels (1928) is een religieuze uit Liessel. Ze kreeg de kloosternaam zuster Eugenia bij de zusters van de Choorstraat.


Henrica Maria is een dochter van Gerardus Vogels (1893-1947) en Maria Catharina Geertruida van Bree (1896-1977) en deed op 27 december 1947 haar intrede. Haar professie volgde op 29 juni 1952.

Als vroedvrouw ging zuster Eugenia met de eerste groep zusters in 1959 naar Congo. Jarenlang werkte zij daar tot zij in 1989 voorgoed naar Nederland terug kwam.
Voordat zij naar de missie vertrok had zuster Eugenia in Best de zorg voor de receptie en het rectoraat, daarna in Strijp bij de ouden van dagen.
In de Sint Maartenskliniek en het Canisiusziekenhuis in Nijmegen volgde zij de opleiding voor verpleegster en werd met de eerste groep zusters - na een jaar voorbereiding in Antwerpen – naar de Congo uitgezonden. Daar had zij de zorg voor de apotheek en kraamafdeling. Van haar verlof in Nederland maakte zij gebruik om in België, Antwerpen, te studeren voor vroedvrouw. Dat kon daar in een half jaar, in Nederland duurde de opleiding één jaar.
Overgeplaatst naar Mashala kreeg zij ook daar weer de zorg voor de apotheek en kraamafdeling. In Kananga kwam zij op het bureau B.M.S. =( Bureau Medico – Sociale).
Voorgoed terug in Nederland kon zijn nog veel goed doen in het moederhuis van de congregatie in 's-Hertogenbosch bij de verzorging van de zieken.