U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Hendrika Francisca Fransen (1859-1914)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 15: Regel 15:
| gedachtenisprent =
| gedachtenisprent =
}}
}}
'''Hendrika Francisca Fransen (1859-1914)''' uit [[Vlierden]] was na de annexatie met Deurne een van de vele [[zusters uit Deurne]]. Zij kreeg de kloosternaam '''zuster Maria Euthima''' bij de zusters van Liefde in Tilburg.
'''Hendrika Francisca Fransen (1859-1914)''' was een van de vele [[zusters uit Deurne]]. Zij kreeg de kloosternaam '''zuster Euthima''' bij de zusters van Liefde in Tilburg.




Hendrika was een dochter van [[Paulus Fransen (1833-1896)]] en zijn eerste vrouw Wilhelmina Goossens (1832-1864) en kreeg de doopnamen Henrica Francisca.
Hendrika was een dochter van [[Paulus Fransen (1833-1896)]] en zijn eerste vrouw Wilhelmina Goossens (1832-1864).


Ze deed haar intrede in de congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid in Tilburg, Sorores Caritatis Matris Misericordiae, (SCMM). Ze trad in het klooster op 4 maart 1877 en ontving haar tijdelijke professie op 10 maart 1878. Haar eeuwige professie was in Tilburg op 1 augustus 1882.
Ze deed haar intrede in de congregatie van de Zusters van Liefde van O.L.Vr. Moeder van Barmhartigheid in Tilburg, en werd gekleed op 4 maart 1877.


Van 1874 tot 1882 woonde, studeerde en werkte ze in het moederhuis van de congregatie in Tilburg. Daarna woonde en werkte ze achtereenvolgens in 1882 in het klooster van Onze Lieve Vrouw van Overwinning in Budel, van 1883 tot 1891 in het klooster Onze Lieve Vrouw Visitatie (Klooster Mariëngaarde) in Aarle-Rixtel, in 1891 in het ziekenhuis in Tilburg en van 1892 tot 1914 in het klooster Sint Stanislaus in Moergestel waar ze overleed.
Ze overleed in het Liefdesgesticht "Sint Stanislaus" in Moergestel.
 
Op 27 maart 1896 worden door haar halfbroer [[Piet Fransen (1869-1950)|Piet Fransen]] de veldwachter een hoeveelheid goederen van haar openbaar verkocht in haar geboorteplaats Vlierden.
 
Het grote kloosterkerkhof in Moergestel, waar ze begraven werd, wordt vanaf 2021 geruimd, waarbij eventuele stoffelijke overblijfselen in Tilburg worden bijgezet.<ref>Zie de [https://www.online-begraafplaatsen.nl/begraafplaats/3854/Voormalig-kloosterkerkhof-Zusters-van-Liefde-Moergestel ''website Online Begraafplaatsen'']</ref>
 
{{Appendix|2=
* Gé Fransen stelde een aantal biografische gegevens over haar beschikbaar.
----
{{references}}
}}


{{DEFAULTSORT:Fransen, Hendrika Francisca}}
{{DEFAULTSORT:Fransen, Hendrika Francisca}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)