Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hendricus Antonius Hendriks (1920-1999)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendricus Antonius Hendriks
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Antonius Hendriks
Roepnaam Harrie,
bijnaam "De Puistenkoning"
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 24 januari 1920
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 4 februari 1999
Partner(s) Jeanne van Leuken
Bidprentje NBA

Hendricus Antonius (Harrie) Hendriks (1920-1999) was zakelijk zeer succesvol en kreeg in zijn Vlierdense periode de bijnaam "De Puistenkoning".

Algemeen[bewerken]

Harrie was een zoon van de Vlierdense landbouwer Hendrikus Hendriks (1884-1949) en Catharina (Trien) van den Eijnden (1886-1956). Harrie groeide op aan het vroegere Schooteind (voorbij), achteraan op Belgeren A .87. Dat adres werd gewijzigd in A.97, vervolgens in Belgeren, A76 buiten. Voor zijn huwelijk woonde hij nog bij zijn moeder Trien Hendriks, tegenover veehandelaar Driekske van Tilburg.

Hij bouwde een nieuwe woning aan de Hogezijdeweg 24 waar hij na zijn huwelijk met zijn echtgenote ging wonen. Op dit adres dreef hij zijn handel in (peel)puisten (boomstronken) die hij als brandstof verkocht aan bakkers. Na de Tweede Wereldoorlog begon de puistenkoning hier zijn handel in legerjeeps. Na zijn verhuizing naar Helmond had hij zijn levensbestemming gevonden. Zijn handel in legerjeeps groeide uit tot de Opel garage in Helmond met een dependance in Deurne aan de Doctor Huub van Doorneweg.

Maatschappelijk[bewerken]

Daarnaast heeft hij zich op vele fronten ten behoeve van het Helmondse gemeenschapsleven ingezet: Zo was hij van 1962 tot 1967, en na een onderbreking wegens gezondheidsproblemen, van 1974 tot 1986 lid van de gemeenteraad in Helmond. In zijn eerste periode namens de KVP. Naderhand verkoos hij kandidaat te staan voor de door hem opgerichte partij de Onafhankelijke Groepering Helmond. Het raadslidmaatschap vervulde hij op karakteristiek zakelijke en nuchtere wijze, waarbij hij de gemeente als bedrijf benaderde.

Het Helmonds Muziek Corps, waarvan hij beschermheer was, en de afdeling Helmond van de Nederlandse Hartstichting mochten zich in zijn warme belangstelling verheugen.

Begrafenis[bewerken]

Op woensdag 10 februari 1999 hebben zeer velen tijdens een uitvaartdienst in de O.L. Vrouwekerk ten Hemelopneming van Helmond afscheid van Harrie Hendriks genomen.

Onderscheiding[bewerken]

Als blijk van waardering voor zijn maatschappelijke inzet werd hij op 29 april 1988 onderscheiden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.