U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Helmondschestraat

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:30.871.jpg|thumb|400px|Helmondschestraat richting [[Markt]].<br>Foto: collectie Thom van der Straaten]]
De '''Helmonds(ch)estraat''', ook wel '''Helmonds(ch)e Straat''', is een vroegere benaming voor de [[Helmondseweg]].
De straatnamen ''' Helmondsche(n)dijk ''' en '''Helmondschestraat''' stonden in de periode 1930-1955 samen in feite voor een buurtschap in het zogenaamde "Peelpoortblok" ([[wijk B]]) in Deurne.




===Ontstaan===
Vooral in de vooroorlogse bevolkingsregisters (1918-1939) werd de benaming ''Helmondschestraat'' gebruikt.
Tijdens de openbare raadsvergadering van de [[gemeente Deurne]] op 28 augustus 1930 besloot de [[Gemeentebestuur 1927-1931|toenmalige gemeenteraad van Deurne]] de [[Wijkindeling gemeente Deurne 1 oktober 1930 |gemeente Deurne in dertien (13) wijken in te delen]].  Bij die gelegenheid ontstonden ook de straatnamen  " Helmondschendijk " en " Helmondschestraat ".  
Bij raadsbesluit van 28 augustus 1930 werd de straatnaam ''Helmondschestraat'' formeel vastgesteld.


In de bijlagen werd het buurtschap omschreven als: ''voor den kunstweg van de [[Markt]] naar Helmond:''
#''tot aan de hierna te noemen [[Heuvelstraat]]:  Helmondschestraat''
#''daarna tot aan de grens: Helmondschendijk''
Elders werden heel concreet de nieuwe wijknummers B.127 voor de Helmondschendijk, en B.130 tot en met B.146 Helmondschendijk en Helmondschestraat (linkerzijde) genoemd.
Qua schrijfwijze was men bij deze straten in de ambtelijke stukken niet erg consequent en werden deze hier en daar ook "Helmondse dijk" en " Helmondsestraat " genoemd.
Betreffende verordening trad per 1 oktober 1930 in werking waarbij alle voorgaande wijkverdelingen en wijknummers kwamen te vervallen.
===Opheffing===
Bij de [[huisnummering 1950-1955]] werd het buurtschap opgedeeld in de straten [[Helmondseweg]], [[Aaltje Reddingiusstraat]] en [[Markt]] en verdwenen de straatnamen Helmondschendijk en Helmondschestraat weer.
[[Categorie:Buurtschap]]
[[categorie:verdwenen straatnaam]]
[[categorie:verdwenen straatnaam]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)