Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Hatéma

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herbouw van de Hatéma na de Tweede Wereldoorlog, vanuit de tuin van de familie Van de Kerkhof, Vlierdenseweg 57.
Personeel van Hatéma bij de hoofdingang in 1963, klik op het icoontje voor meer informatie
Sjef van der Loo uit Deurne ontving op woensdag 22 november 1985 een koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van zijn veertigjarig dienstjubileum bij Hatéma.

Hatéma was een in Helmond gevestigd bedrijf met een vestiging in Deurne dat onder meer dekens vervaardigde.


De naam is samengesteld uit de letters H-T-M, die staan voor Helmondsche Textiel-Maatschappij.

In 1917 en 1920 werden filialen in respectievelijk Gemert en Deurne opgericht. De Gemertse vestiging hield het nog geen tien jaar vol.

Op de economische crisis in 1930 werd gereageerd door uitbreiding van het productiepakket met gordijnstoffen (1930), pluche (1933), kunstleer (1936) en kledingstoffen (1937). Er vielen veel ontslagen in de nevenvestigingen. In 1938 werkten er in Geldrop, Deurne en Helmond ongeveer duizend mensen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd, als gevolg van verwoesting van de oude gebouwen door de bezetter op 23 september 1944, een nieuw bedrijfspand neergezet aan de Sint Jozefstraat. Het pand is voorzien van karakteristieke shed-daken en huisvest al decennia het bedrijf Vescom.

Waren in Geldrop en Deurne uitsluitend weverijen, in Helmond bevonden zich naast weverijen ook alle overige productieprocessen en bovendien het kantoor. In 1954 werd ook de fa. A. van der Heijden & Zoon overgenomen. Het aantal arbeiders nam toe tot 1800 in de jaren '60 van de twintigste eeuw. Men moest Belgen en Spanjaarden aantrekken vanwege de krapte op de arbeidsmarkt.

In de jaren '60 en '70 en zelfs '80 van de vorige eeuw vierden enkele arbeiders uit Deurne hun veertigjarig dienstverband bij Hatéma.

Dienstjubileum 40 jaar Hatéma[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 gingen heel wat mensen met de VUT en in 1983 vielen er gedwongen ontslagen.

Uiteindelijk werden alle Hatéma-gebouwen gesloopt. In Deurne zijn nog enkele overblijfselen van het bedrijf te zien. Het bedrijf Vescom vestigde zich in deze gebouwen.