Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Harrie te Plate (1933)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie te Plate
Harrie te Plate.jpg
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Harrie te Plate
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Groenlo
Geboortedatum 5 april 1933
Beroep(en) kapelaan van Heilige Geestparochie

Harrie te Plate (1933) was kapelaan in de Heilige Geestparochie te Deurne van 1 oktober 1970 tot 1 juni 1979.


Harrie te Plate werd in Groenlo geboren. Hij ging eerst in Amsterdam een jaar naar de school voor late roepingen en studeerde daarna in Duiven bij de patersmissionarissen van de Oblaten van Maria. Zijn noviciaat deed hij in Sevenum. Op 8 september 1964 legde hij zijn eerste gelofte af. Zijn eeuwige gelofte deed hij in 1967. De hogere studies deed hij eerst 2 jaar in Gijzegen in Oost Vlaanderen, toen twee jaar in Alverna en vervolgens weer twee jaar aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Utrecht.

Op 19 september 1970 werd hij tot priester gewijd en op 1 oktober van dat jaar volgde zijn benoeming tot kapelaan van de Heilige Geestparochie in Deurne waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor Antonius Franciscus Brummelhuis (1927-1971) en Jacobus Alphonsus Terken (1929-2009). Op vrijdag 1 juli 1979 werd hij als pastoor geïnstalleerd in de St. Jozefparochie te Asten. Jet Tielen die meer dan dertien jaar op de pastorie aan de Beethovenlaan de huishouding verzorgde ging met hem mee naar Asten en werd daar zijn huishoudster. In januari 1987 werd hij benoemd tot pastoor van Oirlo (gemeente Venray). In 2010 vierde hij in die plaats zijn 40-jarige priesterschap.

Het college van burgemeester en wethouders van Venray koos in 2011 voor een van de straten van het uitbreidingsplan in de kerkhoek in Oirlo voor de naam “Pastoor Te Platestraat” en kwam met deze straatnaam tegemoet aan de wens van de dorpsraad van Oirlo. Met deze straatnaam werd Harrie te Plate, een van de langstzittende pastoren van Oirlo, in die plaats vereeuwigd.