U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henricus Johannes Biemans (1944-2019)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Harrie Biemans)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harrie Biemans
32.261.jpg
Foto: gemeente Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Johannes Biemans
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Aarle Rixtel
Geboortedatum 22 februari 1944
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 24 juni 2019
Partner(s) Anna Wilhelmina Louwers (1946)
Beroep(en) elektricien
Stamboom.png Biemans
Harrie tijdens fietsvierdaagse 2016.
De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Hilko Mak. (foto: Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel).

Henricus Johannes (Harrie) Biemans (1944-2019) zette zich vele jaren op diverse fronten in voor de Deurnese gemeenschap.

Afkomst en familie[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie was een zoon van Hubertus Maria Biemans (1910-1978) en Johanna Adriana (Jaan) Vogels (1914-2001). Toen Harrie zes jaar was verhuisde het gezin van Aarle Rixtel naar Walsberg.

Hij was getrouwd met Anna Wilhelmina (Annie) Louwers, (Bakel en Milheeze 8 augustus 1946), dochter van Marinus Louwers (1904-1989) en Maria Beatrix Schrama (1903-1990).

Het gezin telt twee kinderen:

  1. Hubertus Marinus (Bert), (Deurne 8 december 1976)
  2. Marinus Henricus (Marinus), (Deurne 27 juli 1980)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn lager onderwijs volgde Harrie voor het overgrote deel op de Gerardusschool in Walsberg. Vervolgens ging hij in Deurne naar de LTS en daarna naar de UTS in Eindhoven.

Hierna volgde de militaire dienstplicht waar hij opklom tot de rang van sergeant.

Zijn werkende leven bracht hij als elektricien door bij de PTT (het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie), eerst in Helmond en later in 's-Hertogenbosch.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vanaf 1992 tot op de dag van zijn overlijden was hij actief bij de Parochie Heilige Willibrord Deurne. Jarenlang was hij de contactpersoon voor de acolieten en was hij verantwoordelijk voor het rooster van de diverse vieringen in de verschillende kerken van de parochie. Ook was hij regelmatig zelf als acoliet aanwezig in een dienst.
  • Hij was tien jaar lid van “Het Gilde Kerkwacht St. Willibrorduskerk”. Dit gilde verzorgt van mei tot november dagelijks rondleidingen in de kerk en de kerktoren en over de gewelven.
  • Vanaf 2004 was hij bestuurslid van Stichting Fiets4Daagse De Peel. Hij maakte deel uit van het bestuur van opstapplaats Deurne, was verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van de materialen en ondersteunde bij het bedenken en uitzetten van de fietsroutes. Tijdens het vierdaagse evenement was hij elke dag in de weer van 06.00 tot 19.00 uur. Zelf actief, maar ook in het aansturen van vrijwilligers.
  • Vanaf 2006 was hij vrijwilliger bij museum De Wieger. Als klusjesman was hij medeverantwoordelijk voor het inrichten van exposities en medeorganisator van diverse activiteiten die er in het museum worden georganiseerd. Daarnaast was hij de sleutelbewaarder van het museum.
  • Naast bovenstaande activiteiten was hij sinds 2005 toneelmeester en geluidstechnicus bij toneelgroep Bejato.
  • Tenslotte was hij vanaf 2014 ook als vrijwilliger actief voor heemkundekring H.N. Ouwerling.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 27 april 2019 kreeg Harrie uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.