U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hanzebank

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er was een plaatselijke afdeling van de katholieke kredietvereniging De Hanzebank in Deurne van december 1916 tot aan het faillissement van die bank per 1 januari 1924.


De oprichtingsvergadering van de Deurnese afdeling was op 19 december 1916 in de zaal van het Boerenbondsgebouw. Alle handeldrijvende middenstanders van Deurne werden daarvoor uitgenodigd en zij gaven daaraan massaal gehoor. Liefst 78 middenstanders gaven zich al tijdens die vergadering op als lid. Ook werd meteen het eerste plaatselijke bestuur gevormd, dat bestond uit:

Kapelaan Barten was de geestelijk adviseur.

Op 5 maart 1917 werd het kantoor in Deurne geopend. Het was gevestigd aan de Heuvelstraat in het voormalige kantoor van de overleden notaris Van Riet, waarin Jos Tielens woonde. Tielens werd ook correspondent van de bank en zijn kantoor was iedere dinsdag en vrijdag van 4 tot 7 uur 's middags geopend. Vanaf 1 oktober 1919 was het kantoor alle werkdagen van 9 tot 12 uur geopend en verhuisde de bank naar huize Landzicht, waar Johannes Hendrikx woonde.

Volgens de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel was Martinus Johannes van den Heuvel, Haageind A.275, de plaatselijke filiaalbeheerder.

Op 19 september 1918 kocht bierbrouwer Harrie Swinkels, als mondelinge lasthebber van de Hanzebank in ’s-Hertogenbosch, bij een publieke verkoop een blok van drie oude woonhuizen met daarbij 0.38.20 hectare grond voor 7.700 gulden van Gerardus Willems uit Venray. De woonhuizen stonden aan de Lagekerk, waar nu vóór de stoplichten de afslag naar rechts vanaf de Stationsstraat is, en boden nog ooit onderdak aan de Deurnese chirurgijn Cornelis de Loijer en aan pastoor Swinkels voordat hij in 1791 huize Landzicht liet bouwen. De woonhuizen werden door de Hanzebank met een smalle strook grond verkocht aan de gemeente en in 1923 gesloopt ter verbreding van de beide genoemde straten. De overige grond verkocht de bank aan burgemeester Van Beek, die daarop zijn huis Stationsstraat 53 liet bouwen en een deel van de grond doorverkocht aan Harrie Swinkels.


Bronnen, noten en/of referenties