U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hannes Joostenplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2011 om 19:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hannes Joosten (1909-1997) Foto coll. André Vervuurt.

Het Hannes Joostenplein is aangelegd in 2005 aan de westzijde van de r.k. kerk in Helenaveen.


Naamgever[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein is genoemd naar de voormalige wethouder en locoburgemeester van Deurne en Helenaveneense koudegrondtuinder Hannes Joosten. Hij bekleedde lange tijd de functie van voorzitter van Tuinbouwvereniging Helenaveen. Hannes is geboren te Helenaveen op 21 december 1909 en overleden te Deurne op 15 januari 1997.

Kerkhof[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1875 tot 1897 was het perceel van het Hannes Joostenplein de tweede locatie van de Helenaveense begraafplaatsen. Van de alhier ruim 280 begravenen zijn nog steeds resten in de grond aanwezig. Tot 1944 was het de bloementuin van het zusterklooster. Daarna werd de grond gebruikt als boomgaard van de pastorie. In de jaren 1960 verpachtte het kerkbestuur het perceel als tuindersgrond en weiland.

Wijnvondst[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2005 deed Willem Verhees uit Helenaveen een bijzondere vondst tijdens graafwerkzaamheden aan het Hannes Joostenplein. Hij stuitte met zijn graafmachine op een ingegraven kist met 30 ongeëtiketteerde flessen Bordeauxwijn van het label Saint-Emilion Grand Cru, waarvan er toen nog 11 heel waren. Volgens Jan Sonnemans, die in zijn tienertijd tuinman bij de pastoor was, zou de wijn door de pastoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ingegraven om deze te beschermen tegen dorstige Duitse kelen. Volgens een andere lezing zou de Helenaveense schoolmeester Leo Theelen de wijn hebben ingegraven.[1] De wijn was overigens bij de vondst niet meer drinkbaar.


Referenties
  1. Eindhoven Dagblad 21 juli en 23 juli 2005