U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Godefridus Cleven (1749-1826)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 41: Regel 41:
Godfried Cleven, zijn zoon J. Peter (?) en de Vlierdense schoolmeester [[Gerard van Schaijk (1748-1821)|Gerard van Schaijk]] protesteerden in een brief van 16 november 1798 bij het dorpsbestuur van Vlierden tegen de voorgenomen [[Naasting van de kapel van Vlierden rond 1798|naasting van de kapel door de Vlierdense katholieken]].
Godfried Cleven, zijn zoon J. Peter (?) en de Vlierdense schoolmeester [[Gerard van Schaijk (1748-1821)|Gerard van Schaijk]] protesteerden in een brief van 16 november 1798 bij het dorpsbestuur van Vlierden tegen de voorgenomen [[Naasting van de kapel van Vlierden rond 1798|naasting van de kapel door de Vlierdense katholieken]].


In de zomer van 1799 ontstond een conflict tussen Godefridus Cleven en zijn huisbaas d’Aumerie.  Die laatste liet beslag leggen op de oogst van zijn pachter. Cleven liet het er niet bij zitten. Hij liet zijn buren een verklaring ondertekenen dat zij ''onder presentatie van eede waarheid te zijn dat denselven Cleeven ons voorkomt onvermogend en arm te zijn, soo als ons uit de dagelijkse ondervinding, omstandigheeden en toestand van hem, zijn vrouw en kinderen ten zijnen woonhuijs te kennelijk is.''<ref>In dat stuk werd Godefridus Cleeven aangeduid als inwoner van Liessel; de Hazeldonk lag weliswaar op Vlierdens grondgebied maar was op Liessel georiënteerd.</ref>   
In de zomer van 1799 ontstond een conflict tussen Godefridus Cleven en zijn huisbaas d’Aumerie.  Die laatste liet beslag leggen op de oogst van zijn pachter. Cleven liet het er niet bij zitten. Hij liet zijn buren een verklaring ondertekenen dat zij ''onder presentatie van eede waarheid te zijn dat denselven Cleeven ons voorkomt onvermogend en arm te zijn, soo als ons uit de dagelijkse ondervinding, omstandigheeden en toestand van hem, zijn vrouw en kinderen ten zijnen woonhuijs te kennelijk is.''<ref>In dat stuk werd Godefridus Cleeven aangeduid als inwoner van Liessel; de Hazeldonk lag weliswaarwaar op Vlierdens grondgebied maar op op Liessel georiënteerd.</ref>  Ook liet hij een de erkende landmeter J.H. Neiszen de perceeltjes opmeten die hij van d’Aumerie huurde. Volgens Cleven was daardoor komen vast te staan dat d’Aumerie hem misleid had: in plaats van de 35,5 morgen en 4 lopense die volgens het contract aan hem waren verhuurd, was het land nog geen 56 lopense groot. Hij meende daarom recht te hebben op een behoorlijke vergoeding voor de te veel betaalde huur en tienden.<ref>De opmerking over de tienden betreft het feit dat er kennelijk tienden waren genomen van minstens een deel van de gehuurde percelen, terwijl de afspraak was dat het land vrij van tienden was.</ref>


Deze verklaring had hij waarschijnlijk nodig om voor het gerecht van Vlierden pro Deo te kunnen procederen tegen zijn huisbaas. Hij had namelijk de erkende landmeter J.H. Neiszen de perceeltjes laten opmeten die hij van d’Aumerie huurde. Volgens Cleven was daardoor komen vast te staan dat d’Aumerie hem misleid had: in plaats van de 35,5 morgen en 4 lopense die volgens het contract aan hem waren verhuurd, was het land nog geen 56 lopense groot. De eerste zes jaar van zijn 12-jarig huurcontract zou hij jaarlijks 80 gulden huur en de tweede helft 100 gulden huur moeten betalen. Hij meende daarom recht te hebben op een behoorlijke vergoeding voor de te veel betaalde huur en tienden.<ref>De opmerking over de tienden betreft het feit dat er kennelijk tienden waren genomen van de opbrengsten op de nieuw ontgonnen percelen, terwijl  hij meende dat die tiendvrij waren.</ref>
Waarschijnlijk verliet hij kort na dit conflict de hoeve op de Hazeldonk en vestigde hij zich met zijn gezin aan de Milhezerweg.


{{Appendix}}
{{Appendix}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)