Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Gertruda Cornelia van Geneijgen (1919-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gertruda Cornelia van Geneijgen
26.665.jpg
Truus in de periode dat ze verloofd was met Piet Brouwers.
Persoonsinformatie
Volledige naam Gertruda Cornelia van Geneijgen
Roepnaam Truus
Geboorteplaats Tungelroy (Weert).
Geboortedatum 8 juni 1919
Overl.datum 24 augustus 2014
Partner(s) (1) Piet Brouwers (1914-1945) (verloofde)
(2) Harrie Swinkels (1925-2001)
Beroep(en) huisvrouw, verzetsstrijdster
Piet Brouwers en zijn verloofde Truus van Geneijgen, gefotografeerd tussen 1939 en 1945 voor de ouderlijke boerderij van Piet aan de Helmondseweg in Deurne

Gertruda Cornelia (Truus) van Geneijgen (1919-2014) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een actief verzetsstrijdster.


Truus was verloofd met Petrus Johannes (Piet) Brouwers (1914-1945) die in een boerderij aan de Helmondseweg in Deurne woonde.

Truus leerde Piet kennen toen hij tijdens de mobilisatie 1939-1940 als gemobiliseerd militair, in de rang van sergeant, bij haar woonplaats in Limburg gelegerd was en de brug over de Tungelroyse beek tussen Stramproy en Tungelroy mee moest beschermen. Tussen hen bloeide er een liefde op.

Na uitbraak van de Tweede Wereldoorlog raakten Truus en Piet beiden betrokken bij het verzet. Truus en Piet moesten, samen met nog zes anderen, bij pastoor Witlox een eed afleggen en beloven dat ze elkaar nooit zouden verraden. Truus bood hulp aan mensen die Piet Brouwers via Horst-Sevenum of via de Zwarte Plak doorverwezen kreeg. Ze nam de piloten, joden enz. meestal zo'n 100 meter voorbij de brug over het kanaal bij Asten over. De begeleidende fietser reed dan terug en Truus fietste dan met hen via eenzame weggetjes richting Hunsel-Stramproy waar ze erg goed de weg kende en "leverde" de mensen af op boerderijen die erg eenzaam lagen. Hier werden ze vervolgens weer overgenomen door de Witte Brigade uit België. Ze hield vanaf haar tiende jaar een dagboek bij en daaruit blijkt dat ze in totaal 134 personen waaronder Amerikaanse, Engelse en Franse piloten en ook joden, naar de vrijheid geholpen heeft.[1]

Na de oorlog wilden Truus en Piet gaan trouwen maar het liep allemaal anders. Piet was als grenswacht bij de grensovergang bij Well in Noord-Limburg werkzaam. Tijdens een feestje met Engelse militairen van het nabijgelegen Weeze dronk ook Piet, zonder het te weten, methylalcohol. Dit resulteerde in een aantal doden en blinden. Piet werd nog naar het ziekenhuis in Venray gebracht waar hij een aantal uren later overleed. Truus heeft hem toen niet meer levend kunnen zien. Na het overlijden van Piet bleef Truus altijd contact houden met zijn familie.

Truus bleef, samen met haar broers en vader, op de boerderij in Tungelroy wonen. In 1950 ging ze nog samen met onder andere Piets vader naar Rome. Zij zette zich na de oorlog in voor soldaten die naar Nederlands Indië moesten en kreeg zo al snel de bijnaam Soldaten-moedertje. Hierdoor leerde ze haar latere echtgenoot Harrie Swinkels uit Gerwen (12 januari 1925 - 3 november 2001), die ook als dienstplichtig soldaat naar Indië moest, kennen. Ze huwde in 1953 met hem en zij kreeg zes kinderen. Ze waren bijna vijftig jaar getrouwd samen.

Onthulling bevrijdingsbeeldje[bewerken]

Op zaterdagmiddag 20 december 1980 onthulde Truus Swinkels-van Geneijgen, in aanwezigheid van burgemeester Van Genabeek, in de openbare bibliotheek van Deurne een bevrijdingsbeeldje van de kunstenaar Harry Storms.

Onderscheiding[bewerken]

Voor haar verzetsdaden werd zij op 11 mei 1982 door burgemeester Van Genabeek onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis. Eerder, op 22 december 1950, mocht ze het Mobilisatie-Oorlogskruis ontvangen.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Deurne 35 jaar bevrijd, hoofdstuk Pilotenhulp bladz. 18), uitgave 1979 door de werkgroep Deurne 35 jaar bevrijd.
  • Archief Jacques Swinkels Maastricht.

  1. Onder andere op bladzijde 136 van het boek Vliegtuigen boven De Hutten wordt bevestigd dat er heel wat vliegers via Tungelroy naar België vervoerd werden.