Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Gemeentebode

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In mei 1896 kreeg het gemeentebestuur van de gemeente Deurne en Liessel voor het eerst de beschikking over een gemeentebode.


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bij gebrek aan telefoon en internet communiceerden vorsten, koningen en bestuurders van oudsher via brieven en boodschappen met elkaar, die boodschappen werden toen nog persoonlijk bezorgd. Zo waren er in ons land vanaf de 17e eeuw onder andere provinciebodes, statenbodes (van de Staten-Generaal), polderbodes (waterschappen), gerechtsbodes, kloosterbodes, universiteitsbodes (tegenwoordig de pedel) en natuurlijk ook de bodes van de stads- en dorpsbesturen, de latere gemeentebodes. Allemaal belast met het bezorgen van officiële documenten.

Deurne en Liessel[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Deurne en Liessel ontstond in de 19e eeuw een beroepscombinatie van bode en veldwachter. Beide gemeentelijke functies, een vertegenwoordiger van het gezag, herkenbaar aan uniform en insigne, altijd oproepbaar als dat nodig was en daardoor voor het gemeentebestuur aantrekkelijk om beide taken in één persoon te verenigen.

De bode / gemeenteveldwachter was tevens conciërge van het oude raadhuis van Deurne en had daar als veldwachter de beschikking over een “ veldwachters kamer” en een “cachot” (gevangenis).

Om de veldwachter meer politiewerk te kunnen laten verrichten werden de gecombineerde functies veel later weer ontbonden. Op 8 mei 1896 werd Johannes de Vos (1854-1914), met een jaarwedde van 250,= gulden, als allereerste gemeentebode aangesteld. Deze benoeming viel in een periode dat het nieuwe gemeentehuis gebouwd werd en er plannen waren om het oude raadhuis af te breken.