U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Geijserstraat: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Theo V heeft pagina Geijzerstraat hernoemd naar Geijserstraat)
Regel 1: Regel 1:
De '''Geijzerstraat''' loopt op het [[bedrijventerrein Kranenmortel]] van de [[Ampèrestraat]] naar de [[Energiestraat]].
+
De '''Geijserstraat''' op het [[bedrijventerrein Kranenmortel]] verbindt de [[Ampèrestraat]] met de [[Energiestraat]] en is in fasen aangelegd.
  
  
Het is niet duidelijk naar wie of wat de ''Geijzerstraat'' in Deurne is genoemd. Als die vernoemd is naar de op IJsland voorkomende warme springbronnen of naar het gelijknamige waterverwarmingstoestel dat moet het ''Geiserstraat'' zijn. Is de straat vernoemd naar Heinrich Geissler, de uitvinder van de zogenaamde Geisslerbuis en daardoor gelieerd aan Watt en Ampère, dan zou het Geisslerstraat moeten zijn. Het woord ''geijzer'' of ''geyzer'' komt in de Woordenlijst Nederlandse Taal niet voor.
+
 
 +
Het eerste deel van het tracé was ingetekend in een Advies Openbare Werken nr. 4390 opgemaakt 29 mei 1963. In de notulen van de vergadering van de commissie voor straatnamen, gehouden op 11 november 1963 werd onder andere de straatnaam "[[Geijzerstraat]]" als nieuw in te voeren straatnaam voorgesteld.
 +
 
 +
Waarschijnlijk is de straatnaam toen vastgesteld als "Geijserstraat" want in voorstel nr. 151 van 7 september 1973 stellen burgemeester en Wethouders voor om de bestaande Geijserstraat door te trekken tot aan de [[Wattstraat]] en dit voorstel werd tijdens de openbare vergadering van de raad op 18 september 1973 onveranderd goedgekeurd.
 +
 
 +
Bij de invoering in het [[BAG-systeem]] in 2010 werd weliswaar gerefereerd aan de laatste vaststelling maar werd de straatnaam [[Geijzerstraat]], afwijkend van het destijds genomen raadsbesluit, ingevoerd.
 +
 
 +
De onderliggende documenten geven geen duidelijkheid over naar wie of wat de ''Geijserstraat'' in Deurne is genoemd. Als die vernoemd is naar de op IJsland voorkomende warme springbronnen of naar het gelijknamige waterverwarmingstoestel dat moet het ''Geiserstraat'' zijn. Is de straat vernoemd naar Heinrich Geissler, de uitvinder van de zogenaamde Geisslerbuis en daardoor gelieerd aan Watt en Ampère, dan zou het Geisslerstraat moeten zijn. Het woord ''geijzer'' of ''geyzer'' komt in de Woordenlijst Nederlandse Taal niet voor.  
  
 
[[categorie:straat]]
 
[[categorie:straat]]

Versie van 30 mrt 2016 18:16

De Geijserstraat op het bedrijventerrein Kranenmortel verbindt de Ampèrestraat met de Energiestraat en is in fasen aangelegd.


Het eerste deel van het tracé was ingetekend in een Advies Openbare Werken nr. 4390 opgemaakt 29 mei 1963. In de notulen van de vergadering van de commissie voor straatnamen, gehouden op 11 november 1963 werd onder andere de straatnaam "Geijzerstraat" als nieuw in te voeren straatnaam voorgesteld.

Waarschijnlijk is de straatnaam toen vastgesteld als "Geijserstraat" want in voorstel nr. 151 van 7 september 1973 stellen burgemeester en Wethouders voor om de bestaande Geijserstraat door te trekken tot aan de Wattstraat en dit voorstel werd tijdens de openbare vergadering van de raad op 18 september 1973 onveranderd goedgekeurd.

Bij de invoering in het BAG-systeem in 2010 werd weliswaar gerefereerd aan de laatste vaststelling maar werd de straatnaam Geijzerstraat, afwijkend van het destijds genomen raadsbesluit, ingevoerd.

De onderliggende documenten geven geen duidelijkheid over naar wie of wat de Geijserstraat in Deurne is genoemd. Als die vernoemd is naar de op IJsland voorkomende warme springbronnen of naar het gelijknamige waterverwarmingstoestel dat moet het Geiserstraat zijn. Is de straat vernoemd naar Heinrich Geissler, de uitvinder van de zogenaamde Geisslerbuis en daardoor gelieerd aan Watt en Ampère, dan zou het Geisslerstraat moeten zijn. Het woord geijzer of geyzer komt in de Woordenlijst Nederlandse Taal niet voor.