Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Franz Rochowansky (1911-2001)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Franz Rochowansky
Persoonsinformatie
Volledige naam Franz Rochowansky
Roepnaam Rocky
Geboortedatum 1911
Overl.plaats Brighton Engeland
Overl.datum 22 oktober 2001
Beroep(en) dressuurtrainer

De uit Oostenrijk afkomstige Franz Rochowansky, soms ook geschreven als Rogowanski, gaf tot 1955 rij-onderricht aan de Spaanse Hofrijschool te Wenen en was vervolgens de persoonlijke trainer van Tiny en Ans van Doorne


Franz Rochowansky gaf van 1937 tot 1952 als Bereiter en van 1952 tot 1955 als Oberbereiter rij-onderricht aan de Spaanse Hofrijschool te Wenen.

Hub van Doorne liet zijn dochters Tiny en Anny al in 1949 naar het Oostenrijkse Wels vertrekken waar de Reitschule toen nog tijdelijk gehuisvest was. De tweelingzusjes ontvingen daar hun eerste lessen in het hogeschool rijden van Franz Rochowansky.

In 1955 vestigde Franz zich permanent in Deurne. In de manege van de familie van Doorne en in de tuin van Doornehof, trainde hij lange tijd de paarden van Circus 't Hoefke.

Nadat dit circus was opgeheven deed Franz met Tiny en Ans zijn intrede in de sportwereld. Dit leidde binnen enkele jaren naar succes.

Door Franz, later gesteund door Jan Hohmann, werden de Lipizzaners de lievelingen in de Doornehof stallen.

Later verliet hij Deurne weer en ging naar Engeland. Daar bleef hij de rest van zijn leven wonen en werken. Hij stierf maandagavond 22 oktober 2001 op 90-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Brighton. De afscheidsdienst vond plaats op 5 November in het Worth Crematorium nabij Gatwick, W Sussex.