Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kunstwerk Zusters Franciscanessen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Franciscanessenbeeld ontwerp)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het grote kunstwerk in Veghel.
foto collectie Els Coppens

Het bronzen kunstwerk Zusters Franciscanessen in verzorgingshuis De Nieuwenhof is het ontwerp van hetzelfde beeld in groot formaat dat door de Vlierdense beeldbouwer Joep Coppens in opdracht van de gemeenten Deurne en Veghel in 1994 werd vervaardigd en in Veghel geplaatst ter herdenking van het 150-jarig bestaan van de zusters Franciscanessen.


Het kunstwerk werd feestelijk onthuld op 23 juni 1994 in aanwezigheid van de commissaris van de koningin, de burgemeesters van Deurne en Veghel en het Sint-Jorisgilde.

Men koos voor een beeldhouwer uit Deurne omdat ook hier de zusters vanaf 1856 jarenlang dienstbaar waren.

In het beeld komt de dienstbaarheid van de zusters tot uitdrukking. De kunstenaar koos voor een half abstracte invulling. De twee mensfiguren, waarvan de een de zusterskap draagt, zijn naar elkaar toe gebogen en reiken elkaar de hand. Samen vormen ze een boog, de twee bogen vormen samen de mensheid op aarde, waarmee dienstbaarheid en ontvangen uitgedrukt wordt. Het beeld is bekroond met het Franciscuskruis, dat verwijst naar de heilige Franciscus die de zusters bij de oprichting van hun klooster als hun patroonheilige verkozen. Het grote monument staat prominent voor het moederhuis in Veghel.

De afmetingen van het ontwerp zijn 62,5 cm x 23,3 cm x 20,3 cm (hoogte x breedte x diepte). Daarvan werden twaalf exemplaren gemaakt. De afmetingen van het beeld zijn 254 x 94,5 x 85,5 cm (hoogte x breedte x diepte). De sokkel is van Impala graniet, afmetingen 86 x 60 x 110 cm.