Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Francis Verbeek (1816-1888)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francis Verbeek
Persoonsinformatie
Volledige naam Francis Verbeek
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 9 november 1816
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 2 juli 1888
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) landbouwer
Stamboom.png Verbeek

Francis (Frans) Verbeek (1816-1888) was een ongehuwd gebleven landbouwer op de Kulert, die van 1870 tot 1889 raadslid van de gemeente Deurne en Liessel was.


Francis was een zoon van Henricus Verbeek (1778-1826) en Helena Maria Meulendijck (1789-1869).

Bij zijn overlijden liet Francis zijn vermogen, bij de aangifte voor successierecht getaxeerd op 5.000 gulden, na aan zijn toen nog levende enige en ook ongehuwde broer Pieter. Pieter overleed anderhalve maand na Francis en liet enkele dagen voor zijn overlijden een testament maken waarin hij bepaalde dat zijn nalatenschap zou gaan naar zijn neef Martinus Goossens en naar Jan Samuel de Martines, die geen bloedverwant van de broers was. Waarschijnlijk traden zij op namens de katholieke kerk want de nalatenschap werd uiteindelijk eigendom van de rooms-katholieke gemeente van Deurne.
Kantonrechter F.W. van den Dungen had zijn twijfels over de taxatiewaarde van de opgegeven bezittingen en over het feit dat er bij de aangifte geen sprake was van roerende goederen. Die twijfels waren onder meer gefundeerd op het feit dat in 1884 de bezittingen van Francis en Pieter nog gewaardeerd werden op bijna 11.000 gulden. Hij waarschuwde de aangevers dat hij het geheel zou laten schatten en zo mogelijk hen laten vervolgen.

Op 4 februari 1889 schreef gemeentesecretaris Janssens, waarschijnlijk namens de schatters, de volgende brief aan de ontvanger der registratie en domeinen.

Ingevolge de hierbij teruggaande nota heb ik in te brengen.
F. Verbeek was geruimen tijd ziek geweest en zijn overlijden kon eerlang worden tegemoet gezien Met het oog daarop heeft hij welligt zijn voorzorgen genomen. In ieder geval, nu wijlen zijn broer Pieter, een hoogst eerlijk man, heeft een dag of drie voor zijn overlijden alles naauwkeurig aangegeven, waaruit de nalatenschap van zijn broeder Francis bestond. Hij heeft daarbij bepaaldelijk verzekerd dat die (Francis) volstrekt geen roerende goederen naliet en de pretentie van J. Verstappen hem (Piet) alleen toebehoorde.
Wat de onroerende goederen betreft zijn deze bepaald aan de waarde geschat. Ik kan U de stellige verzekering geven dat de beide aangevers ze hebben kunnen koopen van de R.C. Kerk voor f 7000 en dat J.S. de Martines er slechts f 6000 voor heeft geboden, waarvoor ze echter niet zijn gegund.
Ze zijn in 1884 wel aan het door U gezegd bedrag geschat, maar dit was ook toen te hoog. Er zijn altijd nog personen die meer dan zeker willen zijn en liever wat meer betalen dan in de verte gevaar te loopen om moeilijkheden te krijgen.
Voor zoover mij bekend mag ik U verzekeren dat de hier verschuldigde rechten volkomen worden betaald.
[1]

Francis Verbeek was ook de vergever van de studiebeurs van Jan Jansen van Aarle. Na zijn dood was de naaste en tevens oudste nog levende bloedverwant Hendrik Goossens Gerritszoon.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Memorie van successie Helmond deel 109 akte 13