Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Keramische vis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Keramische vis als onderdeel van een fontein
04.449.jpg
10.393.jpg

Het kunstwerk keramische vis, ontworpen door Pieter Wiegersma in blauw-groene kleuren, stond vroeger in een stenen vijver tussen de bejaardenhuisjes aan de Dirk Boutsstraat, Rogier van der Weijdenstraat en Jan van Eijckstraat in de Sint-Jozefparochie.

Inleiding[bewerken]

Pieter Wiegersma is vooral bekend om zijn prachtige glas-in-lood-werken in diverse kerken en kapellen. Minder bekend is zijn keramische werk. Tussen 1963 en 1974 heeft hij enkele keramische werken vervaardigd in het atelier van Mathieu Oehlen (1915-1991) in Tegelen. De ervaren keramist Oehlen heeft Wiegersma met zijn deskundigheid bijgestaan tijdens het ontwerpen en vervaardigen van deze kunstwerken.

Vijver[bewerken]

Een van die kunstwerken was een fontein in de vorm van een vis met een hoogte van 94 cm. Tijdens een periode met strenge vorst vroor de vis stuk. De vijver werd gedempt en de sokkel verwijderd. Het kunstwerk kwam na verschillende omzwervingen en 'via via' op de zolder van museum De Wieger terecht.

Restauratie[bewerken]

De vis werd uiteindelijk, dankzij de wijkraad in de Sint Jozefparochie, de blikvanger in de nieuwe foyer van het Hofke van Marijke. Na meer dan tien jaar kwam het kunstwerk, ernstig verweerd, door een val gebarsten en met ontsierende lijmresten van de gelijmde delen er nog op, van de zolder af.

De onderwijzer / pottenbakker Hans van Hoek ontfermde zich in 2003 over het kunstwerk en heeft de vis prachtig gerestaureerd. De kalkaanslag verwijderde hij met een tandartsboortje en ook de barsten in de vis heeft hij vakkundig weggewerkt. Vervolgens schilderde hij het kunstwerk met koudglazuur. Alles bij elkaar werkte hij anderhalve maand aan de restauratie.

Cadeau van wijkraad[bewerken]

In 2008 werd het kunstwerk als cadeau van de wijkraad aangeboden aan het stichtingsbestuur van het Hofke van Marijke en kreeg het een plaats in de foyer van het wijkhuis.


Zie ook het overzicht van Openbare kunst in Deurne.