U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Flemingstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 14 feb 2015 om 12:26
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links de zijgevel van de vooroorlogse boerderij van Willem van Neerven op de Muggenhoek, op de achtergrond die van Van der Heijden. Wie weet welk jaartal op de muurankers stond? Foto beschikbaar gesteld door Harrie van Neerven.
Dit door Jos Deltrap getekende huis werd door een aannemer uit Dronten in 1947 gebouwd. Bij het grondwerk stiet men op een eeuwenoude diepe put. Foto beschikbaar gesteld door fam. Relou-Lammers
Het in 1972 afgebroken huis van Verbaarschot aan de Muggenhoek.
Op dit detail uit de kaart van Draak van 1716 is de bebouwing op de Muggenhoek (blauwe pijl) te zien.
Alle na de oorlog herbouwde boerderijen kregen een gedenksteen zoals deze bij Flemingstraat 6.

De Flemingstraat, genoemd naar de ontdekker van penicilline, is bij de oudere Deurnenaar beter bekend als de Muggenhoek.


Op een van de oudste betrouwbare Deurnese kaarten, die van Draak uit 1716, is duidelijk zichtbaar dat daar toen al bewoning was. In 1832 heette die wijdere omgeving officieel de Vloeiakker en was op de Muggenhoek al sprake van drie woonhuizen, allen eigendom van de kinderen van Jan Janse Smits.

De vroegste vermelding van het toponiem Muggenhoek in Deurne is van november 1909 toen daar notaris De Leeuw namens Antonie (Toon) van Gog (1846-1913) diens paard, koe en wat landbouwgereedschap verkocht. Het geheel bracht bijna 300 gulden op. Toon was 63 jaar oud en zijn huwelijk met Maria Ida Spooren (1851-1932) was kinderloos gebleven. Het echtpaar wilde van een zorgeloze oude dag genieten en dus werd ook de boerderij verkocht.

Wilhelmus (Willem) van Neerven (1882-1962) en zijn jongere zus Drieka hadden beiden trouwplannen en zij zagen toekomstmogelijkheden op de Muggenhoek. Voor 2500 gulden werden ze de nieuwe eigenaren van de boerderij van Toon van Gog, samen met bijna zes hectaren grond. Op 30 april 1910 stapten broer en zus van Neerven gelijktijdig in het huwelijksbootje met resp. Johanna van den Broek (1884-1960) van 't Goor en Henricus (Harrie) Kuijten (1878-1957).
Johannis (Hannes) van Neerven (1841-1900), de vader van Willem, woonde lange tijd in de boerderij op de watermolen, die eigendom was van de kasteelheer baron De Smeth. Hij was tevens vele jaren diens koetsier.

Willem van Neerven en Johanna van den Broek stichtten op de Muggenhoek hun gezin. Van hun boerderij is niets meer over want kort na de bevrijding door de Engelsen in september 1944 ging alles in vlammen op. Ook de nabijgelegen boerderij van Van der Heijden was prooi van de vlammen. Van Neerven liet een door Deltrap getekende markante boerderij herbouwen aan de Flemingstraat. Op 9 april 1948 bracht minister In 't Veld van wederopbouw een bezoek aan Deurne en bezichtigde toen onder meer de Nissenhutten in de Walsberg en de nieuwe boerderijen aan de Muggenhoek. Achter de boerderij van Van der Heijden stond een waarschijnlijk eeuwenoud gebouw dat volgens overlevering vroeger als woning had gediend. Het was helemaal van hout opgetrokken en had een strooien dak.

Op oudere kaarten is duidelijk zichtbaar dat de weg naar de Muggenhoek aan weerszijden van de boerderij van Van Neerven liep en verderop verbinding maakte met de Keizerstraat.

Tijdens de mobilisatie 1939-1940 waren op de Muggenhoek soldaten ingekwartierd die hoorden bij de mobiele Rode-Kruispost. In de winter sliepen ze bij Van Neerven in potstal op een dikke laag stro tegen de heerlijk warme mesthoop. Op de Muggenhoek woonde ook de tuinier Petrus (Pietje) Berkers (1866-1942) met zijn gezin. Het huis en de tuin, later bewoond door de familie Verbaarschot, zijn inmiddels verdwenen om plaats te maken voor de Dunantweg en nieuwbouw, maar hun notenboom staat er nog.

Al ver voor de Tweede Wereldoorlog maakte de firma De Bijl met hun windhoutzaagmolen gebruik van windenergie voor haar zagerij. De molen, die achter het huis aan de Muggenhoek stond en ook elektriciteit leverde aan de familie Van Neerven, waaide op een kwade dag met voetstuk en al om.[1]

Huisnummering 1950-1955

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Verbaarschot Johannes W. D.156 Muggenhoek 9
Heijden Johan van der D.157 Muggenhoek 6
Louwers Albertus M. D.157a Muggenhoek 5
Neerven Wilhelmus van D.158 Muggenhoek 4


Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Mededelingen Harrie van Neerven (1922-2011) aan Pieter Koolen. Artikel "Flemingstraat" - afl. 44 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne van 20 mei 2009.