U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Fanfare Wilhelmina

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2021 om 10:05 (→‎Eerste optredens)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fanfare Wilhelmina, maart 1984.
Foto: collectie Ton Hartjens

Fanfare Wilhelmina in Vlierden werd in 1920 opgericht.


Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1918 werd de kiem gelegd tot de oprichting van een eigen Vlierdense fanfare bij het bezoek dat op 8 januari de Ommelse fanfare aan Vlierden bracht. Men genoot in Vlierden volop van de vrolijke muziek die ten gehore werd gebracht, maar er was ook een ondertoon van jaloezie dat men wel een fanfare in een dorpje als Ommel kon hebben maar niet in Vlierden. Daar moest verandering in komen en daar kwam verandering in. De viering van het zilveren jubileum van handboogvereniging Rozenjacht in 1919 was de aanleiding om tot de oprichting te komen. In maart 1920 werd een oprichtingscommissie samengesteld en toen zich 18 leden aangemeld hadden werd op 1 mei 1920 tot de definitieve oprichting besloten.

Eerste optredens[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de eerste optredens van Fanfare Wilhelmina was in 1920 met 18 muzikanten dauwtrappen op de eerste zondag van mei, op de Hees.
Muzikale wandeling van Fanfare Wilhelmina.
Foto: collectie P. Jacobs

Organist Felix van Heugten, pistonblazer Theeuwen, Hendrik van Moorsel, Thijske van Rijssel die de grote trom sloeg, Evert Nooijen, Norbert van Driel, Dorus en Geert Fransen, Piet van Bree en Marinus Verstappen hoorden tot de muzikanten van het eerste uur.

De voorzitter was Marinus Verstappen en burgemeester Van Hulten werd erevoorzitter. Van het leger werden wat oude muziekinstrumenten aangekocht. Een van de eerste officiële optredens was tijdens Vlierden-kermis van dat jaar, toen onder leiding van dirigent Henri van den Boomen al een paar nummers met succes waren ingestudeerd. Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 1950 werd het dertig-jarig bestaan feestelijk gevierd

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

De fanfare Wilhelmina in Vlierden had aanvankelijk naast een muziekafdeling ook een toneelafdeling. Op deze foto leden van deze Vlierdense toneelafdeling die het toneelstuk "De twee gebroeders" opvoerden.

In de beginperiode was de officiële benaming fanfare en tooneelvereeniging Wilhelmina, de liederentafel St.-Cecilia, die in de praktijk tevens een toneelclub was geweest, was nu opgegaan in Wilhelmina. De eerste optredens werden gegeven in café Verberne, waar ter voorkoming van zedenverwildering aparte voorstellingen waren voor mannen en vrouwen en waar de toegangsprijs 25 cent was.

Beschermheer[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste beschermheer was dokter Hendrik Wiegersma.

De heer Lambertus te Strake was gedurende enige tijd beschermheer van de Fanfare Wilhelmina.

Fanfare Wilhelmina voor het clubhuis in juni 1947.
Foto: collectie Peter Fransen

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]