Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Eikenlaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (Overleg | bijdragen) op 1 nov 2017 om 00:22

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze boerderij werd gebouwd nadat diens voorganger op zaterdagavond 17 juni 1905 door blikseminslag tot de grond toe afbrandde. Eigenaar Willem Joosten verloor daarbij twee koeien, 'n maal en zes varkens. (Foto coll. Jan Joosten)
Een aantal jaren geleden is de boerderij afgebroken en herbouwd. De eiken en linden zijn flink in omvang toegenomen.

De Eikenlaan loopt vanaf het centrum van Liessel naar de Snoertsebaan en vandaar naar het Deurnese kanaal.


Voordat rond 1950 de naam Eikenlaan voor deze straat in gebruik kwam was de algemene benaming Loonsche baan. Dat vraagt om een verklaring want buurtschap het Loon heeft geen verbinding met deze straat. Oude topografische kaarten van rond 1900 bieden uitkomst. Het eerste gedeelte van onze straat, van de Hoofdstraat tot de splitsing met de Rodegraafweg, was er toen namelijk nog niet. Komend uit de Peel liep de Loonsche baan via het inmiddels verdwenen verlengde gedeelte van de Rodegraafweg of via de Buntseweg naar de Nieuwstraat.

Voor de boeren van het Loon, maar ook voor de Vlierdense boeren die massaal in de Liesselse Peel hun peelveldjes pachtten, was rond 1900 de Loonsche baan de toegangsweg bij uitstek tot de Peel. Ook nadat ergens tussen 1880 en 1900 de doorsteek met de Hoofdstraat bij de molen was gemaakt bleef de oude benaming nog lange tijd bestaan. Door de jaarlijkse afvoer van duizenden zwaarbeladen turfkarren kreeg de Loonsche baan het zwaar te verduren en veranderden de karrensporen bij nat weer in een enorme modderpoel. De turfstekers, die massaal gebruik gingen maken van de fiets, konden dan nog nauwelijks hun werkplek bereiken. De R.K. Werkliedenvereeniging verzocht in 1916 met succes via hun Liesselse secretaris Johannes Mertens om de aanleg van een fietspad omdat "de veenarbeiders daardoor spoediger op hun werk kunnen zijn en minder slijtage aan hun rijwielen zouden hebben". Met de aanleg van het fietspad werden de problemen van de turfstekers opgelost maar de aanwonende boeren bleven hun transportproblemen houden. Dit leidde in 1927 tot een tweede burgerinitiatief. J. Geboers. L. van Loon, P.J. van Kessel, Wilh. Joosten, P. Bots, H. van Loon, P. Meulendijks, G. Smulders, Th. van der Wallen, G. van Kol, J. Maas en G. Janssen verzochten om verharding van de Loonsche baan. Ze hadden daar zelfs zo veel voor over dat ze aanboden om gratis hand- en spandiensten te verrichten. In het najaar van 1928 werd de weg verhard. De gemeente Deurne zorgde voor 1510 ton zinkslakken, die per schip naar de Roggelse brug werden vervoerd en vandaar per tramwagon naar het Liessel-emplacement. Aan het korte bestaan van het tramlijntje Deurne-Roermond is in ieder geval de verharding van deze weg te danken.

Dat de bijdrage van de aanwonende boeren niet gering was blijkt uit enkele in het archief gevonden kladaantekeningen waaruit blijkt dat ze vele honderden karvrachten verzorgden. Geboers had daarbij de leiding over de vrijwilligers en was contactpersoon met de gemeente.

Op de hoek van de Loonsche baan met de Hoofdstraat, destijds Dorpstraat geheten, stond vroeger een hoge heg van de kinderen Janssen, zoals blijkt uit een verzoek van L. van Loon en J. van Someren uit 1933. Ze verzochten de gemeente daar iets aan te doen want die heg leverde in hun ogen een gevaarlijke verkeerssituatie op voor voetgangers (!) en schoolkinderen. De Eikenlaan had vroeger ook zijn eigen herberg, Johannes van Loon was de herbergier. In 1916 moest hij zijn zaak in de Heide, zoals die omgeving vroeger ook werd aangeduid, sluiten omdat die niet voldeed aan de in die tijd gestelde eisen.

Huisnummering 1953[bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Janssen, Gerardus L.139 Eikenlaan 6
Sterren,van der Francis L.142 Eikenlaan 14
Kessel,van Petrus J. L.144 Eikenlaan 18
Loon,van Leonardus L.145 Eikenlaan 22
Berkers, Gerardus L.145b Eikenlaan 24
Joosten, Martinus L.181 Eikenlaan 31
Lierop,van Martinus L.182 Eikenlaan 29
Basten, Willem L.186a Eikenlaan 15
Keijsers, Frans Chr. L.186aa Eikenlaan 25
Joosten-Bellemakers,wed. H. L.186b Eikenlaan 17
Mortel,van de Andreas Th. L.186c Eikenlaan 19
Neerven,van Hubertus L.187 Eikenlaan 7
Janssen, Petrus H. L.187a Eikenlaan 3
Joosten, Johannes L.187b Eikenlaan 5

Literatuur[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...