DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Egidius Josephus Bellemakers (1924-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Egidius Josephus Bellemakers
19.564.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Egidius Josephus Bellemakers
Roepnaam pater Gidus
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 24 maart 1924
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 1 maart 2002
Beroep(en) geestelijke
Bidprentje NBA

Egidius (Gidus) Josephus Bellemakers (1924-2002) was bijna een kwart eeuw missionaris in Sumatra. Hij was een van de vele priesters afkomstig uit Deurne.


Gidus was het vierde kind uit het gezin van landbouwer Godefridus Bellemakers (1887-1976) en Petronella Hoeben (1895-1968).
Hij vertrok op 9 september 1939 naar het seminarie Christus Koning in Helmond voor een priesteropleiding. In de kapel van het studiehuis "St. Jozef" van de Congregatie van de Priesters van het H.Hart te Hees bij Nijmegen werd hij op 16 juli 1950 door Mgr. Mutsaers tot priester gewijd en ontving hij de kloosternaam pater Gidus.

Op zondag 23 juli 1950 droeg pater pater Bellemakers in de parochiekerk kerk van de oude parochie zijn eerste H. Mis op waarbjj hij werd geassisteerd door pastoor Van Dinter en de paters Petrus Antonius Maria (Pierre) Kortooms (1920-2004) en A. Bellemakers. De omgeving was feestelijk versierd, een prachtige ereboog was voor de ouderlijke woning aangebracht terwijl ook de kerk mooi was opgesierd. Voorafgegaan door ruiters, Harmonie Deurne en een groep bruidjes trok de stoet in optocht naar de kerk waar om 10:00 uur de plechtige Hoogmis begon. Het kerkkoor, versterkt met de Wilbertzangers, zong een meerstemmige H. Mis. De feestpredicatie werd gehouden door pater A. Bellemakers, een neef van de neomist.

Op dezelfde wijze als pater Bellemakers naar de kerk was gebracht werd hij ook weer naar huis begeleid waar de heer Houtappels namens de buurt sprak en een pictus aanbood. Van de familie ontving de neomist een prachtige kelk. Vervolgens speelde Harmonie Deurne enige nummers en voerde Hub van Doorne als voorzitter van de harmonie het woord waarna een ontroerde neomist een dankwoord uitsprak en de priesterlijke zegen gaf.

In de namiddag kwamen nog diverse verenigingen waaronder het Sint-Antonius Abtgilde, het Deurnes Gemengd Koor en mannenkoor St. Cecilia van het KAB hun gelukwensen aanbieden. Ook de receptie trok zeer veel belangstelling

Twee jaar later ging pater Gidus naar Sumatra en was daar tot 1976 werkzaam als missionaris. Hij was daar een opbouwwerker en zette zich in voor de bouw van ziekenhuizen en scholen.

In 1976 keerde hij om gezondheidsredenen terug naar Nederland en werd op 2 februari 1977 benoemd tot pastoor in Büttgen in Duitsland. Hij werkte graag in Duitsland, want na tussentijds even pastoor van Someren-Heide te zijn geweest, vertrok hij weer naar Zülpichhoven (Dld). Daar werd hij rector van het bejaardenhuis, later werd hij ook rector van het bejaardenhuis in Viersen (Dld).

Pater Gidus, een broer van zuster Ignatia, vestigde zich in juni 2000 in het kloosterverzorgingshuis in Asten. Hij overleed op 1 maart 2002 in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en is begraven op het kloosterkerkhof in Asten.

Bronnen[bewerken]